1515

Systembolaget sålde dyr lyxwhisky jättebilligt

En flaska whisky som kostar några tusenlappar på Systembolagets sajt kan vara värd tiotusentals kronor bland samlare. 48 lyckliga köpare kunde på torsdagen klicka hem var sin flaska skotsk whisky till fyndpris.

Foto:JESSICA GOW / TT

Svenska Systembolaget är en av världens största inköpare av rusdrycker. Företaget kan pressa priserna hos leverantörer, men styrs av hårda regler när de sätter pris mot kund. Det kan ge upphov till märkliga, och för kunden extremt gynnsamma, priser på sällsynta drycker.

På torsdagen kunde 48 köpare klicka hem var sin flaska av en limiterad skotsk whisky till ett pris som på många håll i världen skulle ge whiskyfantaster skälvan.

För att alla intresserade svenskar skulle få chansen såldes whiskyn på nätet. Flaskorna kostade 2.895 kronor via Systembolagets sajt, men på den nätbaserade handelplatsen Whiskybase uppskattas marknadsvärdet till drygt 4.000 brittiska pund, drygt 45.000 svenska kronor.

”Vi har en transparent prissättning och när det gäller starksprit så har vi ett fast påslag på 17,5 procent, plus fem kronor per flaska. Det är Systembolagets marginal och sen tillkommer alkoholskatt naturligtvis. Det är samma påslag oavsett om det gäller en flaska renat eller en exklusiv flaska whisky”, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

De limiterade whiskyflaskorna är sällsynta, efterfrågan stor och på andra håll i världen har säljare möjligheten att sätta helt andra priser.

¡Då styr tillgång och efterfrågan, vi tar en mycket mindre andel av priset än många andra aktörer helt enkelt. Är man finsmakare så är det här ett exempel på fördelarna med Systembolaget”, säger Lennart Agén.

Han hoppas att de som köpt de rara dropparna också tänker ta chansen att smaka på whiskyn.

”Vi vill att de som köper flaskorna också ska kunna njuta av dem och inte sälja dem vidare. Det är också därför vi begränsar försäljningen till en flaska per köpare.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?