ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Systembolaget lockar danska finsmakare

  • När det gäller dyrare vinare står sig svenska Systembolaget väl med den utländska konkurrensen. Foto: Christine Olsson/TT

Du kanske hört om svenskar som vallfärdar utomlands för att köpa alkohol? När det gäller viner i något högre prisklass går trenden åt motsatt håll. 

Det svenska alkoholmonopolet kanske inte är känt för att pressa priserna, men faktum är att Systembolagets priser på främst vin är internationellt konkurrenskraftiga. 

"Det beror framför allt på att Systembolaget tar en mycket mindre del av priset än många andra aktörer. Vår marginal ligger i runda siffror på dryga 18 procent. Många andra aktörer har helt andra marginaler, framför allt på dyrare produkter", säger Lennart Agén, presschef hos Systembolaget.

Han säger även att det inte råder några tvivel om att länder som Danmark och Tyskland har lägre priser, men då främst på lågprisprodukter. 

"Det är klart att priset på många ölsorter och vissa viner är billigare utomlands, där slår alkoholskatten mycket hårdare. Men kommer du över en hundring i pris så är vi konkurrenskraftiga internationellt, alkoholskatten till trots."

När det gäller något dyrare viner kan alkoholen alltså gå åt motsatt håll på Öresundsbron. 

"Jag har haft danska vänner som sagt: 'Vi åker till Systembolaget och handlar.' Dels för att våra inhandlare har gott renommé om att leverera bra produkter, men också för lägre priser", säger han.

Det kan även tänkas att danskarna tjänat på valutakursen. Den danska kronan är bunden till euron, till vilken den svenska kronan tappat 8 procent under två års tid. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer