ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 14 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR

Systemairs vd besviken över resultatet

  • Roland Kasper, vd för Systemair Foto: Benny Blomqvist

Systemair vinst blev lägre än väntat i det andra kvartalet och marknaden handlar ner aktien 5 procent. Systemairs vd Roland Kasper är inte heller nöjd med resultatet men han ser ljuspunkter i Europa, där orderingången tagit fart den senaste tiden.

Rörelseresultatet minskade oväntat till 144 miljoner kronor från 153 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Analytikerna hade räknat med att vinsten skulle förbättras till 159 miljoner kronor, enligt SME.

”Naturligtvis lite under våra förväntningar”, säger Roland Kasper i Börsmorgon.

Lönsamheten tyngdes av höjda råmaterialpriser och för låga volymer vid några av bolagets fabriker. Resultatet sänktes även av omstruktureringskostnader på drygt 5 miljoner kronor.

Många länder i Europa hade dock en bra försäljningsutveckling i kvartalet. Den organiska tillväxten steg 6 procent i Västeuropa och 11 procent i Östeuropa. Bolaget som helhet hade en organisk tillväxt på 4 procent.

”Europa utvecklas väldigt bra just nu. De sista månaderna ser vi att det är det många projekt som startas. Det ser väldigt bra ut med bra orderingång i Västeuropa”, säger Roland Kasper.

Bolaget hade en organisk tillväxt på 12 procent på den amerikanska kontinenten, bland annat med hjälp av en god utveckling i Brasilien. Den svajiga politiska situationen i landet innebär dock en risk.

”Brasilien är fortsatt ett politiskt problem”, säger han och hänvisar till diverse rättsprocesser riktade mot politiker.

Systemair sålde 2014 sin andel på 11 procent i Lindab. Roland Kasper får även frågan om det kan vara en poäng att köpa tillbaka aktier i Lindab efter aktiens svaga utveckling de senaste månaderna. För att det skulle bli aktuellt krävs dock en djupare analys av för- och nackdelarna med ett sådant köp, bland annat eftersom Lindab förändrats sedan de senaste åren.

”Det skulle behövas en djupare analys av vad som är kannibalism och vad som är completion i det hela, så det kan jag nog inte uttala mig om just nu”, säger han.