Annons

Sysslar med sidoknäck – på heltid

KALMAR. Firmify erbjuder tjänster inom egenanställning, en del av den nya gig-ekonomin. Efter att har startat lite trögt har det tagit fart de senaste tre åren.

”Vi har bara sett början på det här, det är en jättemarknad som håller på att växa fram”, säger medgrundaren Gustaf Sahlman.

Gustaf Sahlman, vd för Firmify.
Gustaf Sahlman, vd för Firmify.Bild:Bård Gudim

Idén till företaget kläcktes av ett antal personer med olika bakgrund. Några kom från redovisningsbranschen och några från olika kreativa näringar, där många arbetade som frilansare.

”Vi slog samman detta för att skapa en ny typ av lösning för frilansare. Det var en ganska ny företeelse i Sverige”, säger Gustaf Sahlman.

I dag är Firmify den tredje största aktören på den svenska marknaden. Störst är Frilans Finans som 2016 omsatte nästan 1 miljard kronor, men Gustaf Sahlman menar att deras verksamheter skiljer sig lite åt.

”Vi tänker mycket kring mjukvaran i vår tjänst och försöker ha en så hög grad av automatisering som möjligt, det är nyckeln till vår tillväxt.”

Att arbeta med korta uppdrag eller olika former av sidoknäck blir allt vanligare och att använda sig av ett egenanställningsföretag kan underlätta.

”Den som startar ett företag märker är att man snabbt måste lära sig en massa krångliga saker som momsredovisning, men det viktigaste är ju att hitta kunder. Vi möjliggör för våra användare att fokusera på det som är viktigt och överlåta pappersarbetet till oss”, säger Gustaf Sahlman som tror att framtiden talar för egenanställning.

”Våra användare är oftast yngre, 33 år gamla i genomsnitt, och två tredjedelar är män. Som grupp påminner de väldigt mycket om egna företagare.”

Gustaf Sahlman tror att det är en stor marknad som håller på att växa fram i Sverige. Frågan är däremot om svensk arbetsrätt kommer hänga med på förändringen, något han dock tror kommer lösa sig.

”Mycket av lagstiftningen kom till en tid när vi arbetade på ett annat sätt. Det finns mycket kommer behöva ses över, men där är vi egenanställningsbolag en mycket liten del av diskussionen.”

Innehåll från InQuireAnnons

Så når du hållbarhetsmålen genom logistik utan mellanhänder

Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, och Fredrik Söderström, vd på InQuire.
Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, och Fredrik Söderström, vd på InQuire.

En ekonomisk kris där företag tvingas överge gamla affärsmodeller kan vara precis vad klimatet behöver. Det menar InQuire, som hjälper sina kunder till nettonollutsläpp genom otraditionell transportlogistik. 

Många företag gör nu kostnadsreducerande åtgärder för att tackla lågkonjunkturen. Enligt Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, kan detta öppna dörren till ett långsiktigt hållbarhetsarbete – med faktiska resultat och mindre snack. 

– Majoriteten av företagen i vår målgrupp har ingen plan för hur de ska bli klimatneutrala till 2045. Hittills har det varit mycket ”pilotwashing” där företag kör ett pilotprojekt med en ellastbil för att sedan kommunicera kring detta. Mer än så har det inte blivit, säger han.

– Det här har retat oss, för att hålla hållbarhetsfrågan stången genom pilotprojekt är inte rätt väg att gå. Men nu när vi är mitt i en lågkonjunktur kommer det vi predikar, transporteffektivitet, att hamna högre upp på agendan. Företagen har helt enkelt inte råd att slösa pengar längre. De måste riva upp gamla sätt att se på hur transporter ska hanteras, säger Fredrik Söderström, vd på InQuire. 

Skalar bort mellanhänder

InQuire är ledande i Norden inom utveckling och operativ drift av transport- och leveransplattformar. Enkelt förklarat hjälper företaget transportintensiva varuägare att effektivisera sin logistik genom en banbrytande drift- och utvecklingsmodell som är 100 procent transparent. Ett samarbete med InQuire innebär att alla mellanhänder i transportkedjan skalas bort. Företaget kallar detta sätt att hantera logistik för ”Game-changing Logistics”. 

– Mellanhänderna, alltså speditörer och godsförmedlare, tar bra betalt per uppdrag och har egentligen ingen drivkraft för att effektivisera transporterna. Vi tänker annorlunda. Vi sätter upp direkta avtal mellan varuägare och transportörer, som båda vill effektivisera för att få ner kostnaderna. Behändigt nog innebär det också sänkta koldioxidutsläpp. InQuire har noll procent påslag på transportomsättningen, vilket är en av ”hemligheterna”, säger Fredrik Söderström. 

Sänkta transportkostnader

För att upplägget ska fungera gäller det att varuägarna är transparenta med information som möjliggör effektivisering av transportflöden – något som inte krävs vid en traditionell transportkedja. Först då alla data är helt tillgängliga möjliggörs arbetet med att öka lastbilarnas fyllnadsgrad och att planera körningar optimalt. Ofta finns det potential att sänka transportkostnaderna med upp till 40 procent och samtidigt minska miljöpåverkan markant. 

– Effektiviseringen kan även finansiera övergången till ny teknik och digitalisering. Pengarna som sparas in genom att jobba smartare med transporter kan återinvesteras i nödvändiga hållbarhetsinitiativ, säger Öystein Rönningen. 

– Men att överge allt man vet om transportlogistik för en disruptiv affärsmodell som kräver transparens kan kännas svårt. Här behöver man hjälp av en partner som InQuire, konstaterar Fredrik Söderström.

Nyfiken på InQuire? Läs mer här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med InQuire och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera