1515
Annons

Syskondrivna elstängselföretaget går på högvarv: ”Det är verkligen full fart”

BJÄRARYD. Det går bra för lantbrukarna i Sverige just nu. Det gynnar syskonparet bakom LG Produkter som säljer tillbehör till djurbönder. 

”Det har varit lite upp och ner men just nu känns det fantastiskt roligt att finnas i en bransch som har medvind”, säger Anna Green Andersson. 

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Sommarhalvåret är en stressig period för lantbrukare. Men om de ändå lyckas ta någon vecka ledigt från gården och om de då väljer att tillbringa den i de södra delarna av landet är det inte osannolikt att de tar en omväg förbi den lilla byn Bjäraryd i Blekinge. I ett hus längs en anonym landsväg passar de där på att köpa på sig tillbehör till sina djur. 

”Vi säljer klart mest via nätet. Men det är roligt att också ha kvar vår butik och träffa våra kunder på riktigt. Inte minst är det lärorikt”, berättar Anna Green Andersson som driver LG Produkter tillsammans med sin bror, Daniel Green. 

I huset längs vägen finns även lager och kontor. Syskonparet är själva uppvuxna i grannhuset i den lilla byn där deras föräldrar, Lola och Lars Green en gång startade familjeföretaget på 1980-talet. Deras mor behövde något att göra och skaffade sig får. Snabbt insåg hon att det inte fanns så mycket tillbehör till får att köpa, det mesta som fanns var för hästar och kor. Hon såg helt enkelt en lucka på marknaden, förklarar Daniel Green som tog över företaget tillsammans med sin syster 2008. 

”Vi var ju uppvuxna med bolaget och hade jobbat där i många år så det var helt naturligt.”

Bolagets viktigaste produkter är stängsel till får och kohagar. Därutöver säljer LG Produkter en uppsjö av olika tillbehör till djurbönder, allt från klippmaskiner till hälsovårdsprodukter. I många år producerade bolaget egna grindar i ladan i Bjäraryd, men det slutade syskonparet med för sju år sedan. 

”Vi var för små för att göra det kostnadseffektivt och insåg att det var billigare att köpa in produkterna”, förklarar Anna Green Andersson. 

I dag är alltså LG Produkter mer en renodlad återförsäljare av andras produkter. Kunderna utgörs av framför allt får- och nötköttbönder och finns i hela Sverige. En växande kundgrupp är också renägare som bland annat köper doseringspistoler, för injicering av mediciner, av syskonparet. 

LG Produkter levererar elstängsel. De största kunderna är fårfarmare och lantbrukare med boskap.
LG Produkter levererar elstängsel. De största kunderna är fårfarmare och lantbrukare med boskap.Foto:Jack Mikrut

Omsättningen har rört sig ungefär i takt med konjunkturen för lantbruket i Sverige. I fjol ökade omsättningen med nära 15 procent till 15 miljoner kronor. Det är en effekt av att lantbrukssektorn inte bara klarat sig genom pandemin utan till och med gynnats när svensken valt inhemskt kött i butiken i högre utsträckning. 

”Det är verkligen full fart och vi får många nya kunder, inte minst märker vi att det har kommit fram många unga lantbrukare den senaste tiden vilket är roligt. Vi ser också hur våra kunder i högre utsträckning väljer de bättre och dyrare produkterna vilket inte var fallet tidigare”, säger Anna Green Andersson och hennes bror lägger till: 

”Sedan har pandemin gjort att fler och fler handlar på nätet vilket också är bra för oss.”

Om inte pandemin har drabbat LG Produkter och deras industri så har Brexit varit en tuffare utmaning för syskonparet i Blekinge. Många viktiga leverantörer av lantbruksprodukter är engelska. Men när landet lämnade EU infördes ett nytt regelverk där återförsäljaren tar över hela ansvaret, om något händer med produkten. 

”Det innebär en stor risk för oss så vi har bestämt oss för att fasa ut alla produkter från England och ersätta dem med produkter från andra länder. Det har varit en utmanande och arbetsam process som vi fortfarande inte är klara med”, förklarar Anna Green Andersson. 

LG Produkters konkurrenter är framför allt bygghandeln samt nischade bolag som bygger stängsel och som importerar produkter själva. För några år sedan led företaget också av en hård konkurrens från nya e-handlare som hade riktat in sig mot lantbrukssektorn. 

”Vi kallade dom för ‘pop-upare’ för de försvann lika snabbt som de kom. De hade för låga priser och kunderna insåg att de inte hade lager av reservdelar eller kunde någonting. En av våra styrkor är att vi verkligen kan våra produkter och förstår djurböndernas verksamhet”, säger Anna Green Andersson samtidigt som syskonen visar runt i det kuperade landskapet som omger byn där de har vuxit upp. 

Både hon och hennes bror har själva haft får och runt hagarna kan de peka på stängsel som både satts upp enligt instruktionsboken och andra som monterats på helt fel sätt. Trots det anonyma läget, långt från närmaste stad, finns inga planer på att flytta verksamheten. Inte heller att skruva på affärsidén särskilt mycket. 

”Vi vill gräva där vi står helt enkelt”, säger Daniel Green och hans syster understryker att det definitivt inte finns några planer på att överge hennes favoritdjur som ska fortsätta vara kärnan i verksamheten. 

”Får är ett djur som det är lätt att bli beroende av. De sprider ett sådant lugn omkring sig och är samtidigt enkla att hantera.”

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?