1515

Synsam tar hem all produktion från Kina – till ny anläggning i Ockelbo

I många år har företag flyttat produktion till Asien. Nu gör Synsam Group tvärtom. Optikjätten flyttar hela sin produktion av glasögon till Sverige och Ockelbo.

”Jag tror att fler företag kommer göra samma sak”, säger Synsams vd Håkan Lundstedt. 

Foto:Joey Abrait

Med 470 butiker och en omsättning på nära 4 miljarder kronor är Synsam Group Nordens ledande optikkedja. 

Di kan i dag avslöja att företaget väljer att flytta produktionen av glasögon till Ockelbo i Gävleborgs län. 

”För vår del är det ett historiskt beslut. Vi tror att det kommer bli fantastiskt bra”, säger Håkan Lundstedt vd för Synsam Group. 

På måndagsförmiddagen presenterade han nyetableringen för politikerna i Ockelbos kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Den nya fabriken kommer ha kapacitet att producera en miljon glasögon per år och kommer att sysselsätta 150 människor. Etableringen innebär att Synsam blir Ockelbos största privata arbetsgivare. 

I dag tillverkas Synsams egna glasögonmärken i Asien och då mestadels i Kina. Beslutet att flytta hem produktionen till Sverige är en del bolagets hållbarhetsstrategi. 

”Synsam vill jobba för en hållbar närproduktion med så få korta transporter som möjligt. Flytten av vår glasögonproduktion är ett viktigt nästa steg i vår strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck”, säger Håkan Lundstedt. 

Han säger att steget ligger i linje med att kundernas medvetenhet om miljöfrågor växer. 

På den nya anläggningen blir det möjligt att tillverka glasögonbågar av återvunna eller lokala material. 

”Vi ser att kunden eftersträvar mer hållbara material och alternativ och då tycker vi att det här är ett oerhört spännande och viktigt steg. Vi har sett i undersökningar att kunderna efterfrågar närproducerade glasögon”, säger Håkan Lundstedt. 

I många år har trenden gått åt motsatt håll, att svenska företag flyttar produktion till Asien för att pressa kostnader. Enligt Synsams kalkyler kommer tillverkningen i Sverige inte bli märkbart dyrare än den i Asien.

”Vi bygger en effektiv fabrik som faktiskt klarar av att möta de kostnadskalkyler vi har på andra marknader. I dag har vi vår produktion utspridd, nu koncentrerar vi den. Skala ger effektivitet”, säger Håkan Lundstedt.  

Synsam Group investerar under tre år 250 miljoner kronor i anläggningen i Ockelbo. Planen är att den ska börja tas i drift nästa höst. 

Under coronapandemin har många företag börjat diskutera fördelarna med regionala produktionskedjor. I Synsams fall var hållbarhetsfrågorna avgörande. Oavsett orsak tror Håkan Lundstedt att fler företag kommer flytta hem produktion från Asien. 

”Vi går i bräschen i för fler branscher, tror jag”, säger han.

Synsam har de senaste åren vänt en negativ utveckling och gjorde 2019 en vinst på 984 miljoner kronor. Bolaget har sedan Håkan Lundstedt tog över varit ett av få bolag i detaljhandeln som anses vara en kandidat för börsnotering. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?