Annons

Synsam tar hem all produktion från Kina – till ny anläggning i Ockelbo

I många år har företag flyttat produktion till Asien. Nu gör Synsam Group tvärtom. Optikjätten flyttar hela sin produktion av glasögon till Sverige och Ockelbo.

”Jag tror att fler företag kommer göra samma sak”, säger Synsams vd Håkan Lundstedt. 

Foto:Joey Abrait

Med 470 butiker och en omsättning på nära 4 miljarder kronor är Synsam SYNSAM +0,68% Dagens utveckling Group Nordens ledande optikkedja. 

Di kan i dag avslöja att företaget väljer att flytta produktionen av glasögon till Ockelbo i Gävleborgs län. 

”För vår del är det ett historiskt beslut. Vi tror att det kommer bli fantastiskt bra”, säger Håkan Lundstedt vd för Synsam Group. 

På måndagsförmiddagen presenterade han nyetableringen för politikerna i Ockelbos kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Den nya fabriken kommer ha kapacitet att producera en miljon glasögon per år och kommer att sysselsätta 150 människor. Etableringen innebär att Synsam blir Ockelbos största privata arbetsgivare. 

I dag tillverkas Synsams egna glasögonmärken i Asien och då mestadels i Kina. Beslutet att flytta hem produktionen till Sverige är en del bolagets hållbarhetsstrategi. 

”Synsam vill jobba för en hållbar närproduktion med så få korta transporter som möjligt. Flytten av vår glasögonproduktion är ett viktigt nästa steg i vår strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck”, säger Håkan Lundstedt. 

Han säger att steget ligger i linje med att kundernas medvetenhet om miljöfrågor växer. 

På den nya anläggningen blir det möjligt att tillverka glasögonbågar av återvunna eller lokala material. 

”Vi ser att kunden eftersträvar mer hållbara material och alternativ och då tycker vi att det här är ett oerhört spännande och viktigt steg. Vi har sett i undersökningar att kunderna efterfrågar närproducerade glasögon”, säger Håkan Lundstedt. 

I många år har trenden gått åt motsatt håll, att svenska företag flyttar produktion till Asien för att pressa kostnader. Enligt Synsams kalkyler kommer tillverkningen i Sverige inte bli märkbart dyrare än den i Asien.

”Vi bygger en effektiv fabrik som faktiskt klarar av att möta de kostnadskalkyler vi har på andra marknader. I dag har vi vår produktion utspridd, nu koncentrerar vi den. Skala ger effektivitet”, säger Håkan Lundstedt.  

Synsam Group investerar under tre år 250 miljoner kronor i anläggningen i Ockelbo. Planen är att den ska börja tas i drift nästa höst. 

Under coronapandemin har många företag börjat diskutera fördelarna med regionala produktionskedjor. I Synsams fall var hållbarhetsfrågorna avgörande. Oavsett orsak tror Håkan Lundstedt att fler företag kommer flytta hem produktion från Asien. 

”Vi går i bräschen i för fler branscher, tror jag”, säger han.

Synsam har de senaste åren vänt en negativ utveckling och gjorde 2019 en vinst på 984 miljoner kronor. Bolaget har sedan Håkan Lundstedt tog över varit ett av få bolag i detaljhandeln som anses vara en kandidat för börsnotering. 

 

Innehåll från SeavusAnnons

Så kan varje företag bli sin egen bank

Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.
Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.

Att betalningar, lån, överföringar och investeringar sker genom den reglerade bank- och kapitalmarknaden har hittills varit en självklarhet. Men i framtiden kommer vi att se många alternativa sätt att gör affärer. 

–Den här revolutionen är bara i sin linda, säger Kiril Gelevski, Sales Leader på Seavus. 

Seavus är mjukvaruföretaget som föddes i Lund under IT-boomen och på grund av en av grundarnas nordmakedoniska rötter också har en stor utvecklingsenhet i Skopje. 

–Vi gillar den svenska nyfikenheten, innovationskraften och det enkla demokratiska sättet att arbeta. Det är något som vi hela tiden jobbar hårt för att behålla, överallt där vi är verksamma. Att skapa team av nordiska och nordmakedoniska mjukvaruexperter är en framgångsformel som ger goda resultat och ekonomiska fördelar för våra kunder, säger Kiril.

Alternativa finanslösningar 

Det innovativa tänkandet är en förklaring till att Seavus ligger långt framme när det gäller att hitta nydanade mjukvarulösningar för pengatransaktioner. Hittills har det tagits för givet att den traditionella bank- och kapitalmarknaden måste vara inblandad i alla betalningar, lån och insättningar.

–Men det är faktiskt inte ristat i sten. I framtiden kommer mycket av detta ske utanför de reglerade marknaderna. Det innebär att det blir snabbare, enklare och mer demokratiskt för både företagskunder och konsumenter, menar Kiril.

Han säger att det framför allt är tre trender man bör hålla koll på.

Payment integration

Betalningsprocessen binds samman med andra centrala affärssystem När alla systemen är kompatibla kan betalningstransaktionerna genomföras sömlöst. Inga ”bankdagar” som fördröjer transaktionerna.

Embedded finance

Digitala lösningar som gör det möjligt för företag att själva hantera betalningar, kreditgivning utanför de traditionella bank- och finanssystemen. Det kan till exempel handla om ett café där kunden köper en kaffe och betalar sju dagar senare, utan inblandning av Bank-ID eller betalkort. Caféet bestämmer själv över kreditgivningen och cafégästen lägger sin order med hjälp av en kod. Det kan också vara ett e-handelsföretag där kunden har ett konto. Kreditköp beviljas av säljaren och köparen kan även sätta in medel på kontot.

Decentralized finance

Digitala plattformar som gör det möjligt för människor att bland annat investera i fonder, handla med derivat och kryptovalutor, försäkra sig mot risker och få räntor på likvidkonton – utan att gå genom traditionella system.

Stora utmaningar

Att finanssektorn nu genomgår ett skifte leder till stora utmaningar för befintliga bank- och finansföretag. Digitaliseringsprocesserna under de senaste två decennierna har gjort Sveriges banksektor till en av de mest digitaliserade i Europa, men kraven på förändring och anpassning ökar nu i allt snabbare takt. Dagens konsumenter förväntar blixtsnabb service, får de inte det har de möjlighet att gå någon annanstans.

–Människor har ett stort förtroende för de traditionella aktörerna, så de kommer fortfarande att ha en stor marknad. Men de måste förändra sitt sätt att tänka. Inom en ganska snar framtid kommer kunderna att förvänta sig att en överföring till Kenya ska gå lika snabbt som en swishbetalning. Vägen till framgångsrika affärsmodeller kan då gå via fintechbolagen. Men i en värld med stor komplexitet, mer regelverk och större konkurrens kommer det också att efterfrågas medarbetare med lång erfarenhet från bank och finans, säger Toni Trpkovski, CTO.

Om Seavus

Seavus Banking har funnits i 22 år och har idag 150 IT-experter som utvecklar integrerade och moderna banklösningar. Kunderna omfattar nordiska startups, större amerikanska banker samt de största bankerna i sydöstra Europa. Seavus har 1200 anställda och är en del av Arcona Group. 

Läs mer på seavus.com  

Besök oss på Linkedin 

 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera