ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krogtest

Symbios på klassiska popadressen är Årets affärskrog

Det är 25 år sedan Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog senast gick till en restaurang på Södermalm i Stockholm, men nu är det dags. Vinnare är Symbios på Skånegatan. 

Till Årets resmål utses Stedsans in the Woods, ett minst sagt annorlunda ställe i skogarna på gränsen mellan Småland och Halland. 

Man kan hävda att Södermalms krogliv tog fart med Hannas under 1990-talet, ett ställe som är ihågkommet och som låg på samma adress som Symbios: Skånegatan 80. 

Sedan dess har kroglivet formligen exploderat, med oräkneliga krogar, barer och kaféer. Men de riktigt högklassiga restaurangerna på Södermalm har varit lätträknade. 1994 fick Eriks Gondolen vid Slussen Di:s utmärkelse Årets affärskrog. En enda gång, under tre år kring millennieskiftet, har det funnits en krog på Södermalm med en stjärna i franska Guide Michelin, nämligen Gässlingen. 

  • Jesper Kvarnefält, Simon Eriksson och Henrik Wittgren äger och driver Symbios. Foto: Jesper Frisk

I dag utmärker sig kvalitetsrestauranger som Nook, lilla Bar Agrikultur och sedan i våras Symbios, Årets affärskrog 2019. 

”Det handlar om att bidra med kvalitet och att göra något man är stolt över. Det tycker jag att vi har lyckats med”, säger Jesper Kvarnefält, som är både överraskad, stolt och glad över utmärkelsen. 

För två år sedan öppnade han tillsammans med sin bror Kim Kvarnefält den japanska restaurangen Ichi på Timmermansgatan i kvarter där det uppstått ett litet kluster av bättre krogar. Saori Ichihara, som leder Ichi, jobbade tidigare på stjärnkrogen Esperanto och därifrån kommer också Henrik Wittgren, köksmästare på Symbios. Hans besked, när Jesper Kvarnefält hörde av sig angående planerna på att öppna Symbios, var att han tänkte öppna eget tillsammans med kompisen Simon Eriksson, som då jobbade på Café Nizza på Södermalm. 

”Vi har alltid pratat om att öppna eget tillsammans”, säger Simon Eriksson.  

Så kom det sig att de båda gick över till det som skulle bli Symbios. Där blev de delägare och köksmästare, en syssla som de delar på. 

”Det blev en smidig lösning, det var precis det här vi ville göra. Det passade galant”, säger Henrik Wittgren.

  • Symbios är Årets affärskrog. På bilden: Simon Eriksson, Henrik Wittgren, Richard Poland, Kim Kvarnefält, Jesper Kvarnefält (med plakat) och Joakim Sinhdal (bakom). Dessutom Di:s Göran Jonsson och Andreas Johansson. Foto: Amanda Lindgren

Systerkrogen Ichi fick direkt efter premiären strålande recensioner, bland annat i Di Weekend, och återfinns på 15:e plats på krogguiden White Guides lista över Sveriges bästa restauranger. Symbios är också en krog med höga ambitioner.

”Vi ville göra en lite avslappnad fine dining restaurang, mer som en kvarterskrog där man inte behöver ha spenderbyxorna på sig”, säger Jesper Kvarnefält. 

I och med utnämningen av Symbios till Årets affärskrog bryts mönstret från de senaste två åren, när priset gått till mer lyxiga hotellrestauranger i Stockholm City, senast Bonnie’s i Bank Hotel på Arsenalsgatan där årets prisutdelning hölls på tisdagskvällen. Symbios har mer gemensamt med 2016 års vinnare, Portal på Sankt Eriksplan.

Sedan utdelningen av Årets affärskrog 2018 i november förra året har Di Weekend testat 49 restauranger på 14 orter, från Luleå i norr till Malmö i söder. De flesta ligger i Stockholm, men en tredjedel av alla krogtester, 17 stycken, har genomförts i övriga landet. Dessutom har vi besökt svenskägda Aquavit i London. 

Årets affärskrog har delats ut sedan 1983. Sedan 2017 utser vi dessutom Årets resmål, ett pris som instiftats för att lyfta fram gastronomiska gärningar utanför storstadsområdena. Första året gick priset till stjärnkrogen PM & Vänner i Växjö, förra årets vinnare var Talldungens Gårdshotell i Brösarp på Österlen, vida känt i gastronomiska kretsar. 

Årets resmål ligger vid en sjö mitt i skogen i Halland och heter Stedsans in the Woods. Det är ett minst sagt annorlunda ställe där man bor enkelt, badar i sjön, badar bastu och äter en sexrättersmiddag. Det lantliga konceptet har rönt internationell uppmärksamhet, bland annat genom ett reportage i New York Times. 

  • Stedsans in the Woods är Årets resmål. Flemming Hansen, Lulu Helbaek Hansen, Sif Helbaek Hansen och Mette Healbaek på bilden. Foto: Amanda Lindgren

Stedsans in the Woods drivs av det danska paret Mette ­Helbæk och Flemming Hansen, som tidigare drev en restaurang på ett tak i Köpenhamn under namnet Stedsans. Nu är de ”gröna vågare” på den svenska landsbygden.

”Det är naturligtvis fantastisk roligt att få ta emot den här utmärkelsen! Dels för att vi blir mer väletablerade i Sverige, men allra mest för att det vi försöker visa, att hållbarhet och livskvalitet går hand i hand. Det bekräftar detta pris”, säger en nöjd och glad Flemming Hansen. 

Fotnot: Längre intervjuer med vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål finns att läsa i kommande numret av Di Weekend nu på fredag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer