Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Sydlänen stiger på Gasellhimlen: ”Potentialen är ännu större”

Såväl Skåne som Blekinge lyfter sig på listan när Gaselltätheten i Sveriges alla län jämförs.

”Det är roligt, men potentialen i Skåne är helt klart ännu större”, säger Carola Netterlid på Svenskt Näringsliv.

Carola Netterlid, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
Carola Netterlid, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.Foto:Di/Press.

Skåne, och inte minst Malmö, brukar kopplas samman med god entreprenörs anda. Särskilt inom nya näringar som spel- och läkemedelsutveckling. Årets genomgång av Gasellföretagen visar att den bilden stämmer hyfsat bra. En titt på listan visar att det finns en del teknikbolag, även om byggföretag och olika tjänstebolag dominerar.

Själva entreprenörsandan och förmågan att få bolag att växa verkar god. Skåne har 152 tillväxtbolag som kvalificerat sig som Gaseller. Det ger en Gaselltäthet på 11,2 bolag per 100.000 invånare vilket placerar Skåne på sjunde plats bland Sveriges län, att jämföra med en nionde plats i fjol.

”Det är glädjande men jag skulle säga att potentialen är ännu större med närheten till flera stora universitet och starka kluster inom spännande branscher som life science”, säger Carola Netterlid, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.

Hon efterlyser att politiker på nationell nivå bättre måste förstå vilken motor och potential som arbetsmarknadsregion Skåne och Öresundsregionen är.

Svenskt Näringslivs egna undersökningar visar att regionen har utmaningar. Vart femte företag i Skåne bedömer att produktions- och försäljningsvolymerna minskar de kommande sex månaderna och att de anställda kommer vara färre, vilket är sämre än snittet i Sverige.

”Många företag i Skåne hittar inte den kompetens som de behöver för att växa eller utvecklas vidare och stannar därmed i tillväxt”, förklarar hon.

Blekinge är ett av landets minsta län med endast 11 Gasellföretag. Det räckte ändå för att länet skulle lyfta sig en placering när Gaselltätheten jämförs mellan länen, från 20:e plats ifjol till en 19:e plats i år.

Nina Andersson, projektledare på Svenskt Näringsliv, menar att en av länets styrkor är Blekinge Tekniska Högskola som har ett bra samarbete med näringslivet och göder affärsidéer.

”Sedan kan vi utnyttja det geografiska läget bättre, som våra hamnar och närheten till Köpenhamn”, säger hon och pekar på hur viktigt det är att Sydostlänken nu blir av.

Det är en järnväg som ska knyta ihop Blekinge med stambanan och på sikt en eventuell höghastighetsjärnväg. Trolig byggstart är 2027–2028 men som alltid med infrastrukturprojekt kan det ändras.

”Sydostlänken skulle öppna upp för en helt ny arbetsmarknadsregion”, säger Nina Andersson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?