1515

Sydkoreas president tvingas avgå

Två personer har dödats i samband med protester efter beskedet att Sydkoreas president Park Geun-Hye avsätts.
Hon måste avgå sedan konstitutionsdomstolen bekräftat parlamentets beslut om riksrätt, som togs i december.

Park Geun-Hye
Park Geun-HyeBild:AP

 

Efter fredagens beslut har supportrar till Park demonstrerat bland annat utanför domstolen, och hundratals av de protesterande försökte bryta sig igenom polisens barrikader.

I tumultet skadades bland annat en äldre man så svårt att han senare avled, uppger sydkoreansk polis. Det andra dödsfallet finns det ännu få uppgifter om.

Det enhälliga beslutet om presidenten kommer efter flera månaders politisk turbulens och gör att ett presidentval måste hållas i landet inom 60 dagar, antagligen den 9 maj.

Park Geun-Hyes agerande har "allvarligt försämrat demokratiandan och rättsstaten", sade huvuddomaren Lee Jung-Mi när hon läste upp beslutet.

Park, som är landets första kvinnliga president, är den första ledaren i landet som avsätts på detta sätt.

När hon valdes 2012 hade hon den högsta röstsiffran hittills i ett demokratiskt val i landet, men efter en rad kontroverser har hennes popularitet dalat.

Grupperingar av både anhängare och motståndare till presidenten såg domen läsas upp i direktsänd tv.

Park Geun-Hye, som inte fanns med i domstolen på fredagen, har enligt domen brutit mot lagen genom att ha låtit sin vän Choi Soon-Sil lägga sig i statens affärer.

"Presidenten måste använda sin makt enligt konstitutionen och lagarna, och uppgifter om hennes arbete måste visas transparent så att andra kan utvärdera hennes arbete", sade domaren.

Men Park dolde helt Chois inblandning i statliga affärer och förnekade det när misstankar om handlingarna kom fram, och kritiserade till och med dem som tog upp misstankarna.

Både vännen och en medarbetare till presidenten har anklagats för att pressa stora företag att donera pengar till två stiftelser som har inrättats för att stödja hennes politiska initiativ.

Presidenten har också anklagats för att ha pressat elektronikjätten Samsung på mutor, bland annat för att stödja en sammanslagning av två av Samsungs dotterbolag 2015.

Åklagare anser att Park, som nu förlorar sin immunitet från att åtalas, är inblandad i två fall som har kopplingar till skandalen. De säger att hon antagligen kommer att utredas och kan bli föremål för vanligt åtal.

Park blev avstängd efter att parlamentet röstade för riksrätt, men har bott kvar i presidentbostaden som hon nu måste lämna.

Premiärminister Hwang Kyo-Ahn utsågs till tillförordnad president i december och kommer att fortsätta att vara det fram till valet.

Ungefär 77 procent av sydkoreanerna har varit för att hon skulle tvingas avgå, enligt opinionsunderökningar.

Hon har upprepade gånger bett om ursäkt för skandalens omfattning, men har nekat till att ha gjort några fel.

"Jag har aldrig sökt göra personlig vinst eller missbrukat makten som president. . . Jag vädjar till domstolen att ta ett klokt beslut", sade hon i rätten i slutet av februari.

Många poliser fanns på plats utanför domstolsbyggnaden, där tusentals anhängare och motståndare hade samlats. Själva byggnaden blockerades av polisbussar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?