Annons

Sydkorea skärper tonen mot Nordkorea

Det är fortsatt spänt mellan Nord- och Sydkorea. Sydkorea skärper tonen mot grannen, och säger att man inte kommer att acceptera orimligt beteende.

Sydkoreas president Moon Jae-In.
Sydkoreas president Moon Jae-In.

Sydkorea presidentkansli har ilsknat till på Kim Yo-Jang, syster till Nordkoreas diktator. Man uppger att kritik från systern mot Sydkoreas president Moon Jae-In saknar all sans och att man inte längre kommer att acceptera orimligt beteende från grannen.

Uttalandet kommer dagen efter att Nordkorea sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen mellan länderna, i sin tur en reaktion på att Nordkorea irriterats över att avhoppare i Syd skickat ballonger över gränsen med flygblad och annat.

Nordkorea uppger i statliga KCNA att man avvisat ett förslag från Syd om att skicka sändebud för att försöka att lugna situationen.

”Lösningen på den nuvarande krisen mellan norr och söder orsakad av inkompetensen och ansvarslösheten för de sydkoreanska myndigheterna är omöjlig och den kan avslutas endast när rätt pris betalas,” uppgav KCNA.

Spänningarna mellan länderna har stigit de senaste veckorna. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med syd. Senast i helgen hotade Kim Yo-Jong att ställa till med en ”tragisk scen vid det värdelösa sambandskontoret”.

Nord säger också att man kommer att återuppta sina militärövningar i gränsområdet, och att man förbereder sig på att sända flygblad över gränsen.

Grannarna har befunnit sig i ett dödläge sedan förhandlingarna mellan USA och Nordkorea kollapsade i samband med ett toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi förra året.

Analytiker tror att Nordkorea försöker skapa en kris för att öka pressen på Sydkorea att komma med eftergifter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?