1515
Annons

Sydkorea förlänger karantänregler

Sydkorea låter de hårdare regler som regeringen införde för två veckor sedan gälla ytterligare 15 dagar. Målet är att få ner antalet coronasmittade till under 50 om dagen.

Foto:Lee Jin-man

De gällande reglerna i Sydkorea, som skulle ha upphört på måndag, har bland annat stängt religiösa lokaler, sportanläggningar och nöjeslokaler. De kommer nu att gälla i ytterligare två veckor.

Förhoppningen är att komma ner till högst 50 nya smittade per dag.

Hälso- och välfärdsminister Park Neung-Hoo säger att det är för tidigt att lätta på karantänreglerna, bland annat med hänvisning till ett antal mindre lokala utbrott av smittade. Dessa har även fått regeringen att fortsatt hålla landets skolor stängda.

Vårt mål är att få kontroll över smittan till en nivå som vårt sjukvårdssystem kan hantera. Om antalet smittade går under 50 per dag kan systemet klara av att ta hand om de kritiskt sjuka utan att utsätta hela sjukvården för stor press”, sa han på en presskonferens.

Våren har kommit och allt fler rapporter kommer om att invånarna i landet bryter mot sina karantäner och umgås utomhus, vilket oroar regeringen.

”Vi är medvetna om att många medborgare känner sig utmattade och håglösa under denna sociala distansering. Men om vi lättar på reglerna kommer alla de hårda ansträngningarna vi har tillämpat hittills ha varit förgäves”, säger hälsovårdsministern.

Sydkorea har hyllats för sina omfattande tester och för att landet efter ett initialt stort utbrott har fått ner antalet nya smittade, och hållit den relativtlåga siffran på omkring 100 nya fall per dag.

Under lördagen rapporterades 94 nya fall av smittade i landet och tre personer avled i covid-19. Totalt har drygt 10 000 smittats och 177 personer avlidit.

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera