Annons

Sydbank: Låg risk att USA använder Patriot Act mot Danske Bank

Om USA skulle använda sig av Patriot Act skulle det få allvarliga konsekvenser för Danske Banks verksamhet då banken skulle hindras från att handla med amerikanska dollar och med amerikanska banker. Risken för att det sker är dock mycket liten bedömer Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen i en kommentar till Finwire Denmark.

Foto:Stian Lysberg Solum

"Det här har beskrivits som det ultimata straffet - ett värsta scenario. Det skulle hämma Danske Bank DANSKE +0,56% Dagens utveckling s likviditet väsentligt och göra banken ostabil. Därför tror jag inte att det är ett verktyg som du vill använda på en bank av denna storlek", säger han.

Han pekar bland annat på att Danske Bank har stort inflytande på den danska ekonomin, men även den nordiska och europeiska ekonomin.

"Jag kan inte föreställa mig att man önskar att destabilisera den europeiska ekonomin från amerikansk sida", uppger Mikkel Emil Jensen.

Fondförvaltaren och Kreml-kritikern Bill Browder, som ligger bakom avslöjandena om penningtvätt, uppmanar de amerikanska myndigheterna att använda Patriot Act för att få bankerna att sluta samarbete med Danske Bank, skriver både Financial Times och Reuters.

Sydbanks analytiker bedömer att USA visserligen skulle kunna använda Patriot Act som ett hot men att det i slutändan landar i böter. Samtidigt säger han att om president Donald Trump blandar sig i så vet man aldrig vad som kan hända.

Danske Bank fortsätter ned på Köpenhamnsbörsen under fredagen och har haft 20 minuters handel tappat 6,3 procent till 148,65 danska kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera