Annons

Sydafrikas nya president har en tuff uppgift

Efter att Sydafrikas regeringsparti ANC på onsdagen fick bort president Jacob Zuma har affärsmannen Cyril Ramaphosa på torsdagen valts till ny president.

Sydafrikas nya president Cyril Ramaphosa.
Sydafrikas nya president Cyril Ramaphosa.Bild:Themba Hadebe/TT

Investerare hoppas på mer stabilitet, mindre korruption och bättre ekonomi, enligt Afrikaexperten Peter Stein.

Sent på onsdagskvällen meddelade den 75-åriga Jacob Zuma i ett tv-tal att han avgår efter flera månaders maktkamp. Han efterträds av den nya ANC-ordföranden Cyril Ramaphosa.

”På kort sikt blir det små rörelser på finans- och valutamarknaderna, men ingen dramatik. Marknaden har redan prisat in att Cyril Ramaphosa blir president. Valutan, randen, har gått upp med 10 procent mot dollarn sedan han valdes till ordförande i december”, säger Peter Stein.

Han säger att korruptionen har tilltagit under Jacob Zuma, samtidigt som självständigheten för finansdepartementet och centralbanken har urholkats.

”Inhemska och internationella investerare är försiktigt positiva men avvaktar och ser hur Ramaphosa börjar. Det handlar bland annat vilka han tillsätter på nyckelposter som finansministern, ministern för statliga företag och gruvministern.”

Peter Stein säger att Sydafrikas ekonomi har utvecklats väldigt dåligt, ”ja katastrofalt”, sedan Jacob Zuma blev president 2009.

”De senaste åtta åren har BNP ökat i snitt 2 procent per år, bland de lägsta siffrorna i Afrika. De senaste tre åren har BNP per capita sjunkit. Det innebär att genomsnittsafrikanen har fått det sämre”, säger Peter Stein.

Cyril Ramaphosa har stora strukturproblem att ta itu med.

”Arbetslösheten är över 20 procent, och bland ungdomar 40 procent. Statsskulden har dragit iväg till 50 procent av BNP och budgetunderskottet är 4 procent. Vi får se hur hur president Ramaphosa tacklar det.”

Hans handlingsutrymme är dock begränsat.

”Jacob Zuma har många allierade i ANC:s topp, och det är svårt att veta hur de agerar”, säger Peter Stein.

Samtidigt måste ANC, som har styrt landet sedan 1994, hantera parlamentsvalet 2019.

”Med Zumas avgång har oppositionen blivit av med sitt starkaste kort inför valet", säger Peter Stein.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?