Sydafrikas finansminister får sparken

Sydafrikas ansedda finansminister Pravin Gordhan får sparken av president Jacob Zuma, och ersätts av Malusi Gigaba.
Zuma gjorde sent under torsdagskvällen tio förändringar i sitt kabinett, något som ses som ett försök av presidenten att styra valet av efterträdare.

TAR STRID. Sydafrikas finansminister Pravin Gordhan har leverrat en budget som blidkade samtliga läger, men frågan är om han sitter säker på sin post då president Jacob Zuma planerar regeringsombildning.
TAR STRID. Sydafrikas finansminister Pravin Gordhan har leverrat en budget som blidkade samtliga läger, men frågan är om han sitter säker på sin post då president Jacob Zuma planerar regeringsombildning.Bild:TT/Di

Förändringen fick valutan randen att falla. Marknaden reagerar med oro över att Zuma, vars mandatperiod varit behäftad med korruptionsskandaler, nu har fria händer att styra statsfinanserna.

Gordhan får lämna regeringen efter en lång maktkamp mellan honom och Zuma om offentliga utgifter och kontroll av statliga medel.

Presidenten säger i ett uttalande att omvandlingen ska få stånd "radikal socio-ekonomisk förändring och säkerställa att löften om ett bättre liv för fattiga och arbetarklassen blir verklighet".

Grälet har utlöst marknadsturbulens i landet, särskilt sedan Gordhan häromdagen beordrades att avbryta en resa där han skulle ha träffat långivare i London och New York.

Den snart 68-årige Gordhan har setts som en symbol för stabilitet i Sydafrika, i övrigt präglat av svag tillväxt, hot om sänkt kreditbetyg och tecken på en kris inom regeringspartiet ANC.

Den snart 75-årige Zuma har en mandatperiod som löper till 2019.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?