Sydafrika-mutation av viruset upptäckt i Danmark

Ytterligare en mutation av coronaviruset har upptäckts i Danmark, den som först noterades i Sydafrika.

En annan mutation som upptäcktes för några veckor sedan har spridit sig till fler än 250 personer.

Foto:Henning Bagger

Den nyupptäckta varianten är den som först uppmärksammades i Sydafrika och som tidigare upptäckts även i Sverige. Den smittade personen i Danmark befinner sig på Själland, där huvudstaden Köpenhamn ligger, och smittan kopplas till en resa denne gjort till Dubai i Förenade arabemiraten.

Det har inte sagts något om huruvida denne kan ha utsatt många fler för smittan, eller när den upptäcktes.

”Den kännetecknas av att den har en ökad smittsamhet och man har sett att den har spridit sig i Sydafrika som man har sett B117 sprida sig i England och Irland”, säger Tyra Grove Krause vid den danska smittskyddsmyndigheten.

Grove Krause säger att virusmutationen inte är farligare än tidigare kända varianter.

Men den har dålig tajmning, enligt Allan Randrup Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet.

”Det är såklart oroande. Det är en mycket dålig tidpunkt rent epidemimässigt att den här varianten kommer hit, eftersom den har några av desamma egenskaper som den brittiska mutationen”, säger han till Ritzau.

Danmark anses ligga i framkant när det gäller bevakningen av coronavirusets mutation då man analyserar dna-sekvenser i de flesta positiva testsvaren, skriver Reuters.

B117 är den virusmutation vars spridning uppmärksammades i Storbritannien och som kort därpå konstaterades även i Danmark. Hittills har 256 personer visat sig bära på den i landet, enligt smittskyddsmyndigheten.

Tidigare i veckan fattades beslut om att förlänga de stränga restriktioner som införts i Danmark, då i syfte att stävja spridningen av B117.

Varianten som upptäcktes för första gången av sydafrikanska myndigheter, den 18 december, har fått det formella namnet B1351/501Y.

 

Så många har vaccinerats mot corona – följ utvecklingen land för land

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?