ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sydafrika förnedrat – förlorar sin plats på guldtronen

  • Foto: SimoneVoigt

Sydafrikas guldindustri har åkt på ett nytt bakslag. Landet är nu petat från förstaplatsen som Afrikas största guldproducent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Sydafrika är traditionellt en jätte på guldmarknaden, omkring hälften av allt guld som grävts upp i världen kommer från gruvor i landet. Sydafrika dominerade också fram till 2006 världens guldproduktion men har därefter blivit omkört av bland andra Kina och Australien. 

Landets guldindustri pressas av höga kostnader, återkommande strejker och den geologiska utmaningen att utvinna guld ur världens djupaste gruvor. I gruvan Mponeng utanför Johannesburg har man nu nått fyra kilometer under jordytan i sin jakt på guld.

Nu är Sydafrika inte ens längre störst i Afrika. I Ghana ökade guldproduktionen med 12 procent i fjol och landet är nu kontinentens största guldland. Lägre kostnader och lovande projekt gör att även sydafrikanska guldjättar som Sibanye Gold och Anglo Gold Ashanti investerat i det lilla landet i Västafrika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer