ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedish Match vd ser positivt på läget inför EU-prövning

  • Swedish Match vd Lars Dahlgren. Foto: Jack Mikrut

När snusfrågan nu prövas i EU med ett nytt tobaksdirektiv ser Swedish match positivt på läget. Ett slutgiltigt beslut i frågan kan väntas omkring midsommar.

Det säger vd:n Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

I januari i år skedde en så kallad hearing i EU-domstolen. Enligt det nya tobaksdirektivet från 2014 har det öppnats upp för nya tobaksprodukter inom unionen, till skillnad mot det gamla direktivet från 2004.

"Nya produkter som e-cigaretter har nu tillåtits", framhåller Lars Dahlgren som anser att Swedish Match har starka juridiska argument för godkännande av snus inom EU med stöd av forskning. Han säger samtidigt att det är svårt att skatta hur domen eventuellt "tyvärr" kan komma att påverkas av den "politiska dimensionen" i snusfrågan.

I Norge förlorade Swedish Match i november 2017 en prövning om lagstiftning rörande enhetliga snusförpackningar. Bolaget har överklagat domen från första instans.

Rörande EU-marknaden har Swedish Match sedan tidigare lanserat så kallade "chew bags" i Danmark, Tyskland, Tjeckien och Slovenien.

"Chew bag-marknaden visar en väldigt god tillväxt. Nielsen-data visar på en tillväxt på knappt 40 procent i Danmark under fjolåret, efter dryga 40 procent året innan. Det är enormt kraftig tillväxt men från låg bas", säger vd:n.

Chew bags går "fortsatt väldigt bra i Tyskland", lägger han till.

Rörande ytterligare marknader - utöver ovan nämnda fyra - anger han att chew bags numer finns i Schweiz sedan några veckor och att bolaget tittar på möjligheterna i fler länder. Det är också "sannolikt" att bolaget lanserar denna produkt på ytterligare marknader, säger Lars Dahlgren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies