ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedish Match får negativt besked från EU

Snusjätten Swedish Match lyckades inte häva EU:s snusförbud den här gången heller.

I alla fall inte om EU-domstolen följer det vägledande utlåtandet från generaladvokat Henrik Saugmandsgaard Øe som lämnades på torsdagsmorgonen.

Swedish Match kommunikationschef Patrik Hildingsson har svårt att dölja sin besvikelse efter att ha läst utlåtandet och kan konstatera att generaladvokaten slagit fast att snusförbudet är lagligt, men underlåtit att ge några nya motiv till varför.

"Utlåtandet landar i att det nu är upp till EU-kommissionen att göra den här typen av bedömningar. Det är inte upp till domstolen att utvärdera vetenskapen eller juridiken, utan här ger man politiken och lagstiftaren en stor marginal att välja politisk väg", säger Hildingsson och fortsätter:

"Jag skulle gå så långt att säga att konsekvenserna av det resonemanget blir en rättsosäkerhet. För på samma sätt skulle man ju kunna betrakta alla typer av koncessionsprodukter. Vi har att förhålla oss till detta, men naturligtvis är vi besvikna."

Det är 26 år sedan EU införde det infamösa snusförbudet och inte första gången som Swedish Match utmanar detsamma. Senast var 2004. Patrik Hildingsson trodde redan på förhand att chansen att lyckas var ganska liten, men såg fram emot att läsa resonemanget och motiveringen.

Dagens utlåtande innebär inte att Swedish Match gett upp. Till att börja med blir det till att invänta hur domarna i EU-domstolen ställer sig till Saugmandsgaard Øes rådgivande förslag. Det definitiva beslutet väntas komma först i sommar.

"Detta är en fråga vi kommer att fortsätta adressera så länge den så att säga finns", säger Patrik Hildingsson.

Arbetet påminner inte så lite om principen vattendroppen som urholkar stenen.

"Jag ser framför mig en brytpunkt när alla regulatoriska insatser är uttömda och trots det röker en stor del av befolkningen i EU:s länder. Då kommer man att lyfta nästan och se att det finns ett EU-land där vi inte röker, och tvingas ställa sig frågan varför det är så."

"Det är fascinerande egentligen, i dag röker 25 procent av EU:s befolkning men det största bekymret man ser är att hålla snuset utanför unionen."

Frågan läggs framöver helt över på politiken. Hildingsson kallar den sittande röd-gröna regeringen för "handfallen" när det gäller att stå upp för den traditionella svenska snusnäringen.

Bakgrunden till att Swedish Match återigen försökt häva EU:s snusförbud är att det sedan 2014 finns ett nytt tobaksdirektiv som öppnar upp för nya tobaksprodukter. E-cigarretter som klassas som en tobaksprodukt har tillåtits enligt det nya direktivet och dessutom har det kommit fram ny forskning som talar till snusets fördel, menar bolaget.

Beskedet ledde initialt till en dipp för Swedish Match aktie som ganska snart återhämtade sig till den nivån som gällde innan beskedet från generaladvokaten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer