ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedish Fashion Council hämtar vd från BACK

  • Foto: Jesper Frisk

Från det tongivande modeföretaget BACK hämtar Swedish Fashion Council, tidigare Moderådet, sin nya vd. Samtidigt lämnar den tidigare vd:n, Elin Frendberg, för ett jobb inom H&M-koncernen.

Den svenska modebranschorganisationen Swedish Fashion Council byter vd. I december tillträder Jennie Rosén, i dag vd och delägare för modebolaget BACK, skapat av den tongivande modeskaparen Ann-Sofie Back.

”När erbjudandet kom kände jag att jag inte kunde tacka nej, det finns en otroligt stor utvecklingspotential för modebranschen i Sverige på många plan”, säger Jennie Rosén.

Engagemanget för BACK, skapat av den tongivande modeskaparen med samma namn, behåller hon och så småningom kommer hon att ta plats i bolagets styrelse. Samtidigt ser hon, i sin nya roll, fram emot att hjälpa modebranschen att navigera bland utmaningar som förändrade konsumtionsmönster och större fokus på hållbarhet.

”Jag ser ett fortsatt behov av att utveckla det fina hållbarhetsarbetet som startats, öppna upp för innovation, tech och nytänkande på en nationell nivå. På lång sikt är min vision att vi ska positionera svenskt mode som globalt ledande, men för att lyckas med det krävs ett högre engagemang från näringsliv och politiker i Sverige, så detta blir första uppmaningen till dem.”

Swedish Fashion Council är en branschägd organisation som bland annat organisationen Svensk handel står bakom. Modeindustrin omsatte 305 miljarder kronor under 2016 och representerar 11% av Sveriges totala export. De senaste åren har det, i branschen funnits diskussioner att slå ihop Swedish Fashion Council med modets andra branschorganisation Association of Swedish Fashion Brands, ASFB. Jennie Rosén sitter i ASFB:s styrelse och ser bara fördelar med ett samgående.

”Som jag ser det finns det inga nackdelar med detta, ASFB har drivit ett fantastiskt arbete med Lena Patriksson och Krister Ragnarsson i spetsen. Att samla branschen ser jag som nödvändigt för att få den kraft och uppmärksamhet och genomslagskraft den förtjänar.”

Den tidigare vd:n för Swedish Fashion Council, Elin Frendberg, lämnar efter drygt tre år som vd. Hon går till en tjänst inom global affärsutveckling och innovation på H&M-koncernen, där hon börjar strax före jul.

”Det känns jätteroligt att lämna över den här platsen till någon som har så bred kompetens och erfarenhet som Jennie, som kan ta Swedish Fashion Council till nya höjder. Samtidigt känns det roligt att få en ny, stor plattform, som H&M, att verka inom.”

Vilka erfarenheter tar du med dig från de här tre åren?

”Den roliga resan det har varit att jobba med att modernisera och göra Swedish Fashion Council mer relevant. Vi har jobbat mycket med innovation, hållbarhet, digitalisering och att skapa samarbeten. Under den här åren har modebranschen blivit mer öppen, och nu är den roligaste tiden att jobba med innovation och affärsutveckling.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer