1515
Annons

Swedbanks kommunikationschef får sparken

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau lämnar den krisande storbanken.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Foto:Press/TT

”I ljuset av senaste månadernas turbulens behöver Swedbank SWED A +0,14% Dagens utveckling en nystart i arbetet med att återta förtroendet. Gabriel har gjort ett viktigt bidrag till Swedbank under sin anställningstid och nu är det ett bra tillfälle att ändra ledarskapet i vår kommunikationsorganisation”, säger Anders Karlsson, tillförordnad vd för Swedbank, i en kommentar.

Rekryteringen för att hitta en efterträdare har inletts, uppger banken. 

Gabriel Francke Rodau har varit ordinarie kommunikationschef på Swedbank sedan oktober 2016. Han kom in i banken som presschef samband med den turbulenta fastighetshärvan 2015/2016, där Di kunde visa hur flera av bankens högsta chefer gjorde gemensamma privata fastighetsaffärer i stor skala - och i vissa fall med bankens kunder. 

I samband med den nu aktuella penningstvättskandalen, som började rullas upp i början av 2019, har Swedbank fått omfattande kritik för sin kommunikation. 

I samband med vårens årsstämma bad den dåvarande ordföranden Lars Idermark ursäkt för att banken uppfattats som ”fyrkantig och sluten”, och den tillförordnade vd:n Anders Karlsson har uttryckt det som att bankens kommunikation ”inte har varit bra”.

Inga åtgärder efter FI:s razzia-flopp

Finansinspektionens, FI:s, fiaskoartade razzia mot Swedbank ser inte ut att leda till ökade befogenheter.

Hos myndigheten själv har frågan ”aldrig varit aktuell” och finansmarknadsministern ser inget behov.

I förra veckan kunde Di avslöja hur det gick till när FI i september 2019 genomförde en tidigare okänd gryningsräd mot Swedbanks huvudkontor. Syftet med insatsen var att undersöka ett kassaskåp i vilket en visselblåsare påstod att att banken gömt usb-stickor med dokument eller delar av dokument som mörkats för tillsynsmyndigheten.

Razzian blev dock ett misslyckande. Först efter en längre tids väntan fick FI tillgång till kassaskåpet, men då gick det inte att utesluta att någon hade tömt skåpet på sådant man inte ville att myndigheten skulle hitta. FI fick därmed åka hem utan egentligt svar på den fråga som föranledde besöket.

FI har inte tillgång till några tvångsmedel och har inte heller möjlighet att begära handräckning av polis, vilket en del andra tillsynsmyndigheter kan – däribland Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Blir FI exempelvis inte insläppt genom en dörr finns det därför inte mycket myndigheten kan göra åt situationen.

Fiaskot på Swedbank har dock inte fått FI att önska sig utökade befogenheter.

”FI är inte en polisiär myndighet och har inte påtalat ett behov av tvångsmedel till regeringen”, uppger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI.

Max Elger (S), finansmarknadsminister.
Max Elger (S), finansmarknadsminister.Foto:Sören Andersson/TT

Ska jag förstå det som att FI inte ser något behov av tvångsmedel, trots erfarenheterna från exempelvis undersökningen mot Swedbank?

”Frågan har inte varit aktuell.”

Inte heller finansmarknadsminister Max Elger (S) ser något sådant behov.

”Jag upplever nog i dag att Finansinspektionen har erforderliga medel för att genomdriva sin vilja vid inspektioner eftersom de har trovärdiga hot i den reglering vi har”, säger han till Di.

”Ordningen är att den bank som inte samarbetar med Finansinspektionen bryter mot den reglering vi har, och det innebär att ytterst kan Finansinspektionen besluta om att dra in banktillståndet.”

Swedbank fick dock inte tillståndet indraget. Straffet från FI blev böter på 4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med det maximala bötesbeloppet på 5,6 miljarder kronor. 4 miljarder kronor motsvarade knappt en fjärdedel av Swedbanks vinst samma år. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera