1515
Annons

Swedbankkund: De är bedrövliga

Förtroendet för bankerna har rasat de senaste tio åren, enligt Svenskt Kvalitetsindex, som inte tror att skandalen kring Swedbank lär göra saken bättre.

”Jag kommer att tömma allt jag har och springa därifrån”, säger Swedbankkunden Andreas Andersson.

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank SWED A -0,44% Dagens utveckling , något som avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning i veckan. En skandal som enligt Johan Parmler, vd och chefsanalytiker vid Svenskt Kvalitetsindex, knappast förbättrar förtroendet för bankväsendet som dalat kraftigt sedan finanskrisen.

”Det handlar inte bara om de senaste årens skandaler, utan också om att det inte längre finns den här personliga relationen då den mesta av kontakten sker digitalt”, säger han.

”Har man en stark personlig relation till sina kunder så klarar man sig undan lättare – men det har man ju inte längre.”

Att allt fler är kunder hos flera banker samtidigt gör det också lättare att lämna när man som kund inte längre är nöjd. Enligt Svenskt Kvalitetsindex gäller det ungefär varannan kund, vilket enligt Parmler har att göra med uppkomsten av nya tjänster och aktörer som gjort det lättare att knyta nya bankkontakter.

”Den siffran var betydligt lägre för några år sedan, otrohetsgraden har ökat markant. Så det som kan hända är att många kunder nu får fötter.”

”Det är någonting som kan få effekt på hela branschen och inte bara drabba en enskild aktör.”

Swedbankkunden Andreas Andersson i Onsala i Halland är en av dem som bestämt sig för att flytta såväl pensionssparande som fonder till en annan bank.

”Det blev som löken på laxen”, säger han men tillägger att han tänkt lämna under en längre tid.

Mycket handlar också om kundservicen.

”De är ju bedrövliga överhuvudtaget, och verkar som att de flyr oss vanliga kunder”, fortsätter Andersson.

Christoffer Cederschiöld, affärsområdeschef på bolåneförmedlaren Mitt Bolån, säger att det är tydligt att många reagerar starkt på den här typen av skandaler.

I måndags och tisdags ville 73 kunder byta från Swedbank. I onsdags och torsdags, då Uppdrag granskning nyss sänt sitt program, hörde 128 stycken Swedbankkunder av sig.

Samma uppgång sågs av kunder från Nordea då banken 2016 avslöjades med att ha hjälpt rika klienter att bilda brevlådeföretag i Panama.

TT: Var hamnar de sedan?
”Hos många nya aktörer”, säger Cederschiöld.

”I januari gick till exempel 60 procent av våra kunder till Hypoteket som startade förra året, och som till skillnad från de stora bankerna har en väldigt transparent prisbild.”


Michael Wolf om kritiken: ”Jag känner mig trygg med mitt agerande”

”I dagens ljus är det uppenbart att vi är många som underskattade riskerna i Baltikum, inklusive jag.”

Det uppger Swedbanks tidigare vd Michael Wolf för Di sedan bankens internutredning riktat kritik mot honom.

Foto:Jonas Eng

På måndagen presenterade Swedbank den interna utredning av penningtvättshärvan som gjorts av advokatbyrån Clifford Chance. Där riktas kritik mot inte bara Birgitte Bonnesen, som var bankens vd från 2016 till 2019, utan även mot hennes företrädare Michael Wolf som tillträdde 2009.

Om Michael Wolf skriver Clifford Chance att han ”inte lyckades att fokusera på bristerna i arbetet mot penningtvätt i de baltiska dotterbolagen”. Även i FI:s utredning, som presenterades i förra veckan, finns kritik mot hur Swedbank hanterade penningtvättsriskerna under Michael Wolfs vd-tid.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen uppgav Swedbanks ordförande Göran Persson att styrelsen överväger att vidta åtgärder mot Michael Wolf. Styrelsen har redan beslutat att dra in avgångsvederlaget på 26,6 miljoner kronor för Birgitte Bonnesen.

”Michael Wolf är fortfarande föremål för styrelsens intresse, men vi har i dag inget besked att ge utan det granskas fortsatt”, säger Göran Persson.

Di har under måndagen sökt Michael Wolf med frågor. Han svarar skriftligen genom Swedbanks tidigare kommunikationschef Thomas Backteman, och han medger bland annat att han underskattade riskerna i Baltikum.

”I dagens ljus är det uppenbart att vi är många som underskattade riskerna i Baltikum, inklusive jag”, skriver han till Di.

Samtidigt uppger han att han 2015 startade en översyn av arbetet mot penningtvätt (AML) i Baltikum, vilket var en konsekvens av ett ”genomgripande arbete” i Sverige 2013-2014 samt en rapport från internrevisionen 2015.

”Arbetet i Sverige gjordes för att stänga de påpekanden som FI hade på banken i en rapport om det svenska AML arbetet 2013. När FI sedan gör en förnyad granskning 2014 lämnar man Swedbank, till skillnad från flera av de andra svenska bankerna, utan åtgärd och konstatera att Swedbank tog dessa frågor på stort allvar”, skriver Michael Wolf.

Rapporten från den beställda översynen, som avslutades i april 2016 efter att Michael Wolf lämnat banken, var ett av skälen till att Swedbank började vidta åtgärder, påpekar han.

Göran Persson uppger att du är ”fortsatt föremål för styrelsen intresse” avseende eventuella åtgärder. Hur ser du på det?

”Jag antar att det att det beror på att styrelsen ännu inte har hunnit ta ställning till frågan. Jag känner mig även i efterhand trygg med mitt agerande.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?