ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Swedbank: Villor kommer att gå upp när borätter går ned

  • Foto: TT

Sverige klarar sig undan bostadskrasch. Men bostadsrätter kan backa 10 procent, och snart når bofrosten utanför storstäderna. Det spår Swedbank i en färsk bostadsrapport.

Hösten har inletts med att bostadsrättspriserna vänt nedåt med ett par procent under september och oktober. Men bostadsmarknaden som helhet klarar sig sannolikt undan ett djupare fall, hävdar Swedbank i en ny rapport.

”Vi bedömer att bostadsmarknaden stabiliseras med årliga prisförändringar kring plus/minus 5 procent”, skriver Swedbanks chefsekonom Anna Breman i rapporten.

Robust sysselsättning, låga räntor och starka offentliga finanser talar också för att svensk ekonomi står pall för ett boprisfall på upp till 15 procent utan att konjunkturen knäcks, bedömer hon.

Däremot pekar villa- och bostadsrättsmarknaden åt olika håll.

Medan villapriserna kan väntas fortsätta försiktigt uppåt riskerar bostadsrättspriserna att sjunka med upp till 10 procent, spår banken.

Byggstatistiken visar tydligt att nyproduktionen av lägenheter skjutit i höjden, medan byggtakten av nya villor varit blygsam i jämförelse, enligt Swedbanks rapport.

Köldknäppen för bostadsrättspriser kan nå långt utanför Stockholm som redan sviktar under mängden nybyggda lägenheter, varnar Swedbank.

Banken pekar på kraftig nyproduktion även i flera medelstora städer, utan att befolkningen växer i den takt som Stockholm uppvisar.

Bostadsrättspriserna har också stigit snabbare i Göteborg liksom i medelstora städer jämfört med i Stockholm.

I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 180 procent på tio år, enligt Valueguards index. Motsvarande siffra för Göteborg är 243 procent och mellanstora städer 214 procent, skriver Swedbank.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer