ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbank ska välja ny styrelse

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska välja ny styrelseordförande. Förslaget för dagen är Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006.

Förtroendet för banken har underminerats”, säger Ulrika Francke, tillförordnad och avgående ordförande i Swedbanks styrelse, i ett inledningsanförande på stämman.

Hon redogör sedan för det arbete som hittills har gjorts för att återställa förtroendet för banken, som sedan SVT Uppdrag granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt i Baltikum har förlorat en dryg tredjedel av sitt börsvärde.

Kursraset på börsen har eldats på av polisrazzior, sparkade direktörer och utredningar från både tillsynsmyndigheter och åklagare i såväl Sverige som i Baltikum och USA. Och knappt två dygn före onsdagens stämma meddelar banken dessutom att Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag.

”Om några år kommer det visa sig att banken också har gått stärkt ur penningtvättskrisen 2019”, säger Francke och öppnar stämman.

Advokat Wilhelm Lüning väljs till stämmoordförande, varpå Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson tar till orda.

Han har sedan han tillträdde upprättat en ny enhet för bekämpning av finansiella brott, som ska driva en internutredning och utveckla interna processer för att motverka penningtvätt.

”Enligt den information vi har kommer svenska och estländska finansinspektioner lägga fram sina utredningar vid årsskiftet. Vi vet inte när de övriga utredningarna blir färdiga”, säger Anders Karlsson.

Han utlovar att rapportera om läget i de pågående utredningarna i samband med framtida kvartalsrapporter.

Ett av Göran Perssons första uppdrag blir att hitta en permanent ersättare till Anders Karlsson, som tills det att han blev tillförordnad vd var Swedbanks finanschef.

I en intervju inför stämman sade Göran Persson att han räknar med att styrelsen kan fatta beslut om ny vd i höst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer