ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Swedbanks visselblåsarfunktion: Alla larm går till cheferna

  • Foto: Marcus Ericsson/TT

Nyligen kunde Di berätta att Swedbank begränsat anställdas möjligheter att lämna anonyma tips till journalister.

Nu visar det sig att Swedbank samtidigt saknar en extern visselblåsarfunktion - alla larm går till chefer på banken.

I onsdags kunde Di berätta att Swedbank, som av SVT:s ”Uppdrag granskning” har pekats ut som delaktigt i omfattande penningtvätt, internt har blockerat möjligheten för alla anställda att komma åt den del av SVT:s sajt där man kan lämna krypterade nyhetstips till SVT och ”Uppdrag granskning”. Swedbank bekräftade Di:s uppgifter och uppgav samtidigt att banken inte bara spärrat möjligheten att lämna krypterade nyhetstips till SVT tipstjänst, utan att även har flera andra liknande tjänster har blockerats internt.

Enligt banken är det en åtgärd som syftar till att skydda banksekretessen. Å andra sidan är Swedbank den enda storbanken på Stockholmsbörsen som sett det som en nödvändig åtgärd för att skydda banksekretessen - anställda på övriga tre storbanker har inga problem komma åt SVT:s tipstjänst. 

Di:s artikel fick stor uppmärksamhet, och på sociala medier försvarade sig Swedbank bland annat med att anställda som har uppgifter om oegentligheter kan använda bankens visselblåsartjänst.

Men den medarbetare som använder Swedbanks visselblåsartjänst ska veta att larmet går till bankens chefer - inte till någon extern aktör utanför bankens it-system.

Enligt Swedbanks hemsida hamnar visselblåsningar i första hand hos bankens chef för regelefterlevnad. Om larmet gäller just avdelningen för regelefterlevnad, eller bankens högsta ledning, går det i stället till chefen för bankens internrevision, en avdelning som Swedbanks vd Birgitte Bonnesen var ansvarig för innan hon blev chef för bankens baltiska verksamhet. 

Även här sticker Swedbank ut bland storbankerna på Stockholmsbörsen. SEB och Nordea har redan i dag externa visselblåsarfunktioner, och Handelsbanken kommer att ha sådant system på plats i april, uppger bankens presschef Johan Wallqvist för Di. 

”För helt anonym rapportering har Nordea en extern visselblåsartjänst, utanför Nordeas it-system, som garanterar anonymitet. Tjänsten spårar inga IP-adresser eller andra data som skulle kunna avslöja visselblåsarens identitet”, uppger Afroditi Kellberg, presschef på Nordea, i ett mejl till Di. 

Även Bankföreningen, där Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är ordförande, har tagit in en extern leverantör för sin visselblåsarfunktion.

”För att trygga din anonymitet hanteras tjänsten av en extern part”, skriver Bankföreningen på sin sajt. 

Men som vd för Swedbank ser Birgitte Bonnesen uppenbarligen inte något behov av en extern visselblåsartjänst för att trygga anonymiteten. 

”Visselblåsarfunktionen är intern och man väljer som medarbetare om man vill vara anonym”, uppger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank, i ett skriftligt svar till Di.

På Di:s fråga om banken ändå kan garantera anonymitet hänvisar han till svaret ovan.

Har banken uppmanat personalen att visselblåsa om någon har information om penningtvättsfrågan i Baltikum, exempelvis Uppdrag gransknings påståenden?

”Nej.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer