1515

Swedbank överväger åtgärder mot Michael Wolf

Swedbanks styrelse överväger åtgärder mot den tidigare vd:n Michael Wolf, uppger bankens ordförande Göran Persson.

”Michael Wolf är fortfarande föremål för styrelsens intresse”, säger han vid en pressträff.

Foto:Emil Malmborg, Emil Malmborg, Emil Malmborg

På måndagen meddelande Swedbank SWED A +0,13% Dagens utveckling att banken river anställningsavtalet med den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, som tillträdde 2016 och fick sparken i mars 2019. Det innebär att Swedbank inte tänker betala ut något avgångsvederlag till henne, vilket banken enligt avtalet skulle börja göra den 29 mars i år.

Enligt Swedbanks årsredovisning för 2019 skulle Birgitte Bonnesen få 26,6 miljoner kronor i ”ersättning vid uppsägning”.

”Avgångsvederlaget kommer inte att genomföras, de pengarna kommer aldrig gå igång”, säger Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, vid en pressträff på måndagsförmiddagen.

Göran Persson uppger att styrelsen även överväger att vidta åtgärder mot Michael Wolf, som blev vd 2009 och fick sparken i början av 2016. Både Birgitte Bonnesen och Michael Wolf får kritik i den utredning från advokatbyrån Clifford Chance som presenterades på måndagsmorgonen.

”Michael Wolf är fortfarande föremål för styrelsens intresse, men vi har i dag inget besked att ge utan det granskas fortsatt”, säger Göran Persson.

Vilken typ av åtgärder som i sådana fall skulle vara aktuella mot Michael Wolf är oklart. Vad gäller Birgitte Bonnesen har styrelsen beslutat att inte kräva henne på skadestånd.

”Vi fick ett väldigt tydligt juridiskt råd att det var en åtgärd som skulle visa sig väldigt svår att fullfölja framgångsrikt. Dessutom skulle det ta mycket tid och vara förenat med stora kostnader”, säger Göran Persson.

Di söker både Michael Wolf och Birgitte Bonnesen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?