Annons

Swedbank ökar pressen på regeringen – en kundmiljard i potten

Swedbanks vd Jens Henriksson ökar trycket på regeringen, och han gör det med hjälp av bankens kunder.

Om bankskatten försvinner utlovar han ett miljardregn över allt mer pressade hushåll och kunder.

Swedbank ökar pressen på regeringen.
Swedbank ökar pressen på regeringen.Foto:PETTER COHEN; FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från FuturiceAnnons

Futurice lät data visa vägen till säkrare cykling

Futurice vill motverka cykelolyckor med digitalt verktyg – The Safe Route –, berättar Sonja Lakner, Managing Director Futurice Sverige, och Johan Lauri, Tech Lead, Futurice.
Futurice vill motverka cykelolyckor med digitalt verktyg – The Safe Route –, berättar Sonja Lakner, Managing Director Futurice Sverige, och Johan Lauri, Tech Lead, Futurice.

Det görs över en miljon cykelresor per dag i Sverige, samtidigt ökar antalet cykelolyckor med personskador som följd. Det finns en stor mängd data som skulle kunna användas för att öka säkerheten för cyklister, data som idag är inlåst hos våra myndigheter, forskningsenheter och privata aktörer. Därför har teknik- och innovationsföretaget Futurice dragit igång projektet The Safe Route, en prototyp för att skapa säkrare cykling, och uppmanar nu samhällsaktörer och privat sektor att ansluta sig till projektet. 

Samtidigt som samhället uppmuntrar till cykling ökar cykelolyckorna mest av olyckskategorierna på våra väger. 2020 vårdades nästan 4 100 personer på sjukhus på grund av en cykelolycka, att jämföra med 3 400 personer året innan, visar statistik från Socialstyrelsen. 

– Det finns idag en stor mängd värdefull data tillgänglig som rör mobilitet på våra vägar hos samhällsaktörer och sektorer tack vare digitaliseringen. Men en stor mängd data är inlåst, det är data som skulle kunna användas för att skapa smarta tjänster och till och med rädda liv, säger Sonja Lakner, Managing Director Futurice Sverige.

Många lösningar som är framtagna för cyklister är baserade på den snabbaste rutten, men ingen av de tjänster som är etablerade har säkerhet som en av algoritmerna. 

– För att verkligen skapa en säkrare rutt behövs det tillgång till en stor mängd data, då säkerhetsaspekten kring mobilitet och cykling på våra vägar är väldigt komplex. Vi vill simulera en tjänst för cyklister som liknar de tjänster som idag finns i våra bilar där du kan få information om förändringar i vägnätet, olyckor, vägtemperatur med mera. Det här kan vi bara göra genom ett ökat samarbete med myndigheter och privata aktörer, förklarar Johan Lauri, Tech Lead, Futurice.

Techföretaget Futurice, som är experter på innovation inom mobilitet, fick upp ögonen för det ökade säkerhetsproblem som idag finns kopplat till cykling när det svenska kontoret bytte lokaler och fler av medarbetarna började cykla på nya vägar.

– Att vi har startat projektet The Safe Route är rätt typiskt för hur vi arbetar på Futurice. Vi hittar ett problem som vi tycker är intressant, vi undersöker vilken data som finns tillgänglig och hur vi kan få fler aktörer att bli involverade för att få tillgång till mer data. Ibland kommer kunderna till oss med ett problem, ibland är det vi själva som initierar projektet, berättar Johan Lauri.

Det finns många fördelar för samhället att släppa data fritt, och regeringen fattade också beslut i höstas om en ny nationell strategi som ska göra Sverige ledande i delning av data. 

– Att se till att all data som samlas in i offentlig verksamhet anonymiseras och görs tillgänglig, få fler privata aktörer att öka sin datadelning och att skapa öppna mötesplatser och normer för datainsamling där data blir det gemensamma språket kommer att vara mycket viktigt och en förutsättning för att Sverige ska kunna bli världsledande i att implementera data på rätt sätt. I det arbetet vill vi gärna vara en ledande samarbetspartner, avslutar Sonja Lakner. 

 

Om Futurice 

Vi hjälper framstående organisationer att sätta data i arbete, ompröva kundupplevelser eller designa helt nya affärsmodeller. - Vi släpper lös en innovationskultur och skapar digitala produkter och tjänster som gör företag och samhällen framtidssäkra. Futurice består av över 650 experter i Europa. 

www.futurice.com 

www.futurice.com/saferoute 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurice och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera