1515
Annons

Swedbank inleder försäljning av betallösningsverksamhet

Swedbank har nu dragit igång en försäljning av sin betallösningsverksamhet. Enligt Di:s källor fick spekulanter i förra veckan detaljerad information om vad de ska bjuda på, bland annat Gotlandsbaserade Payex som Swedbank köpte 2017. 

Banken bekräftade i halvårsrapporten att man utvärderar strategiska alternativ för betalösningsverksamheten och nu är en försäljningsprocess i gång, enligt Di:s uppgifter.

Det som är till salu har en försäljning drygt 1 miljard kronor, enligt källor. Uppgifter om lönsamheten skiljer sig, från under 10 procent i ebitda-marginal till en vinst på någonstans under 30 miljoner euro, där skillnaderna verkar bero på vilka justeringar av resultatet som görs. 

Di:s källor uppger att storleken på det som nu bjuds ut, i siffror räknat, är betydligt mindre än vad som var den allmänna bilden på förhand. Di har inte fått in någon gissning på var prislappen kan landa, något som i stor utsträckning lär bero på vilken tilltro budgivarna sätter till prognoserna om ett uppsving för verksamheten. 

”Det är svårt att säga. Man har ju inte vuxit den senaste tiden och nu skall man plötsligt växa”, säger en källa. 

Enligt Di:s uppgifter har försäljningen sjunkit flera år i rad men spås i informationsmaterialet nu växa med över 10 procent per år kommande fem år, samtidigt som vinsten ska växa ännu mycket kraftigare än så.

Bland möjliga köpare finns förutom riskkapitalbolag även branschspelare inom betalsektorn som Nets och Worldline, säger en annan källa. Något datum för första bud verkar ännu inte vara satt. Det är JP Morgan som är rådgivare åt Swedbank SWED A -0,79% Dagens utveckling

Swedbank ger följande kommentar till Di:

”Swedbank kommunicerade i samband med Q2-rapporten 2020 att banken beslutat att utvärdera strategiska alternativ avseende sin verksamhet med betallösningar för handlare (Swedbank Pay och Payex), för att optimera erbjudandet mot kund samt skapa värde för Swedbanks aktieägare. Så länge processen pågår kommenterar vi den inte.””, säger Ralf Bagner vid pressavdelningen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?