Swedbank fryser bonusen till 170 chefer

Swedbank fryser bonusen för bankens högsta chefer, totalt cirka 170 personer. Orsaken är penningtvättskrisen.

”Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken”, uppger Swedbank för Di.

Foto:Marcus Ericsson/TT

Under 2019 såg Swedbank SWED A +1,8% Dagens utveckling sin djupaste kris sedan finanskrisen när medier, med SVT i spetsen, avslöjade brister i bankens arbete mot penningtvätt. 

Förutom förtroendeskadan har avslöjandena resulterat i en intern utredning som bara 2019 uppges ha kostat 1,1 miljarder kronor, och som under 2020 beräknas kosta ytterligare 800 miljoner kronor.

Krisen kostar också för Swedbanks högsta chefer, uppger banken i samband med tisdagens offentliggörande av bankens bokslutskommuniké.

”Penningtvättskrisen har skadat förtroendet för banken. Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken. Därför har banken fryst 2019 års program för rörlig ersättning för bankens senior management. Det handlar om de högsta cheferna, cirka 170 medarbetare”, uppger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, för Di.

Enligt Unni Jerndal handlar det om cirka 13 miljoner kronor som har frysts. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?