1515
Annons

Swedbank: Bopriserna kommer stabiliseras

Svensk ekonomi klarar en korrigering i bostadspriserna med 5-15 procent, men ytterligare makrotillsynsåtgärder och/eller slopade ränteavdrag riskerar att stjälpa bostadsmarknaden på kort sikt.

Det skriver ekonomerna på Swedbank i en rapport på måndagen.

Swedbank SWED A -0,98% Dagens utveckling -ekonomernas bedömning är att den svenska bostadsmarknaden kommer att stabiliseras, med prisförändringar på +/- 5 procent i snitt. Bostadsrättspriserna i stora och medelstora städer kan visserligen sjunka med upp till 10 procent, men priserna på småhus kan öka.

Starka ekonomiska fundamenta gör också att svensk ekonomi skulle klara en priskorrigering, på 5-15 procent. Stark svensk tillväxt och tilltagande tillväxt i omvärlden gynnar hushållen och motverkar en nedgång på bostadsmarknaden.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Ekonomerna konstaterar att sysselsättningen ökar starkt samtidigt som lönetillväxten tilltar. Och expansiv finanspolitik gör att hushållen kan se fram mot fortsatt goda disponibelinkomstökningar, och ett fortsatt lågt ränteläge ger stöd åt hushållen och bostadsmarknaden.

Sveriges starka statsfinanser kan också ge stöd åt hushållen och minska makroekonomiska effekter om det "vill sig illa", enligt Swedbank-ekonomerna.

De varnar dock samtidigt för att ytterligare makrotillsynsåtgärder och/eller slopade ränteavdrag riskerar att stjälpa bostadsmarknaden på kort sikt - snarare än att gå till botten med dess strukturella problem - om de införs för snabbt eller i för stor omfattning. Detta gäller även om vissa förändringar kan vara strukturellt riktiga.

Ekonomerna påpekar också att kraftigt högre räntor är en riskbild, men hushållen är väl förberedda för långsamt stigande räntor.

Ett kraftigt boprisfall skulle ge en snabb nedgång i planerade bostadsinvesteringar, höja sparandet och dämpa hushållens konsumtion samt ge en svagare arbetsmarknad. Psykologiska effekter kan också förstärka den negativa spiralen.

I ett sådant scenario ser Swedbank-ekonomerna att BNP kortsiktigt kan falla då även svagare arbetsmarknad, högt sparande och lägre hushållskonsumtion slår mot inhemsk efterfrågan och speciellt tjänstesektorn.

"Starka statsfinanser som kan mobiliseras för att stötta ekonomin samt en stark global konjunktur motverkar dock risken för ett betydande BNP-fall. Utrymmet för ytterligare reporäntesänkningar är begränsat men Riksbanken skulle kunna utöka tillgångsköp, däribland att även inleda köp av säkerställda obligationer", skriver Swedbank-ekonomerna.

Bäddat för en stormig höst på bostadsmarknaden

Dyrare bolån, energikris och inflationsrallyt bäddar för en stormig höst på bostadsmarknaden.

För bostadssökande handlar det om en helt ny checklista på kommande visningar.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera