Swedbank: Amorteringskravet riskerar grusa mångas bostadsdrömmar

Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, var oförändrad under fjärde kvartalet. Men fortsätter bostadspriserna att stiga i samma takt som nu kan allt fler komma att omfattas av amorteringskravet om 3 procents amortering – något som kan grusa mångas bostadsdrömmar i framtiden.

Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.
Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Det skriver Swedbank SWED A -0,06% Dagens utveckling i ett pressmeddelande.

Boindex för riket som helhet låg kvar på 115 under fjärde kvartalet. Hushållen lägger i genomsnitt 26 procent av sin disponibla inkomst på boendet. 

Swedbank noterar att hushållens möjligheter att köpa bostad fortsatt är god.

”Men de allt högre bostadspriserna leder till högre skuldsättning och gör att fler kan omfattas av det högsta amorteringskravet på 3 procent framöver”, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.

Skillnaderna är stora mellan olika typhushåll och olika delar av landet. Ensamstående med två barn som köper en bostadsrätt i Stockholm behöver till exempel lägga 55 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader samtidigt som en ung förstagångsköpare i samma stad lägger 45 procent av den disponibla inkomsten på boendet. 

I till exempel Sandviken eller Västervik lägger däremot den unga förstagångsköparen endast 23 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader.

En fördjupning i boindex visar att amorteringsreglerna har haft en prisbromsande effekt, inte minst i Stockholm och Göteborg. Samtidigt har hemarbete, lägre bolåneräntor och kanske även tillfällig amorteringsfrihet bidragit till högre bostadspriser och därmed högre skuldsättning. 

Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av sin disponibelinkomst till boendekostnader och ju högre indexet är desto högre är köpkraften.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?