1515
Annons

Swedbank: Amorteringskravet riskerar grusa mångas bostadsdrömmar

Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, var oförändrad under fjärde kvartalet. Men fortsätter bostadspriserna att stiga i samma takt som nu kan allt fler komma att omfattas av amorteringskravet om 3 procents amortering – något som kan grusa mångas bostadsdrömmar i framtiden.

Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.
Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Det skriver Swedbank SWED A -1,69% Dagens utveckling i ett pressmeddelande.

Boindex för riket som helhet låg kvar på 115 under fjärde kvartalet. Hushållen lägger i genomsnitt 26 procent av sin disponibla inkomst på boendet. 

Swedbank noterar att hushållens möjligheter att köpa bostad fortsatt är god.

”Men de allt högre bostadspriserna leder till högre skuldsättning och gör att fler kan omfattas av det högsta amorteringskravet på 3 procent framöver”, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.

Skillnaderna är stora mellan olika typhushåll och olika delar av landet. Ensamstående med två barn som köper en bostadsrätt i Stockholm behöver till exempel lägga 55 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader samtidigt som en ung förstagångsköpare i samma stad lägger 45 procent av den disponibla inkomsten på boendet. 

I till exempel Sandviken eller Västervik lägger däremot den unga förstagångsköparen endast 23 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader.

En fördjupning i boindex visar att amorteringsreglerna har haft en prisbromsande effekt, inte minst i Stockholm och Göteborg. Samtidigt har hemarbete, lägre bolåneräntor och kanske även tillfällig amorteringsfrihet bidragit till högre bostadspriser och därmed högre skuldsättning. 

Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av sin disponibelinkomst till boendekostnader och ju högre indexet är desto högre är köpkraften.

En oviss arbetsmarknad väntar – neddragningar i korten

Mycket pekar på att arbetslösheten stiger nästa år. Varseltalen lyser ännu med sin frånvaro, men förra årets superefterfrågan på utvecklare och ingenjörer mattas nu av.

”Hösten har börjat mer avvaktande”, kommenterar Anders Achilles, grundare av rekryteringsbyrån Grooo. 

Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.
Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera