1515
Annons

Swedavia slår tillbaka mot krögarprofilens kritik

Swedavia delar inte uppfattningen att köer varit ett problem på Arlanda i flera år. 

”Periodvis har det uppstått köer tidigare under högsäsong, men inte i närheten av det exceptionella läge vi har nu”, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Foto:Jesper Frisk
Foto:Anna Bredberg

Den senaste tiden har köerna till säkerhetskontrollerna på Arlanda varit extremt lång. 

Problemet är inte nytt menar Pontus Frithiof, som sedan 2016 driver restaurangen Pontus in the Air på Arlanda. Han har påtalat de långa köerna i säkerhetskontrollen för Swedavia i flera år.

”Det har varit problem hela tiden i princip, sedan har det i perioder varit bättre eller sämre. Vi uppmärksammade det här den första sommaren vi hade öppet, sedan har vi påpekat det gång på gång”, säger Pontus Frithiof.

Swedavia, där Jonas Abrahamsson är vd, håller med om att det varit köer även tidigare när resetrycket varit som störst, situationen under våren är dock annorlunda.

”Periodvis har det uppstått köer tidigare under högsäsong, men inte i närheten av det exceptionella läge vi har nu”, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Swedavia arbetar för att situationen på Arlanda ska bli bättre de kommande månaderna.

”Vi är måna om att det ska gå bra för våra samarbetspartners och Pontus är ett uppskattat koncept på Arlanda. Vårt fokus nu är att dimensionera verksamheten efter efterfrågan. Vi är en bransch i tillväxt och hela branschen har en utmaning när det gäller bemanning”, säger Robert Pletzin.

Enligt Swedavia kommer många resenärer väldigt tidigt till flygplatsen just nu. Det innebär, enligt bolaget, att det finns mer tid mellan säkerhetskontrollen och avgång, vilket innebär mer tid till att besöka restauranger och butiker. 


Boris på väg ut

Alla politiska liv slutar i misslyckanden, för sådan är politikens och människans natur, sa den kände brittiske politikern Enoch Powell. 

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson.Foto:Tolga Akmen

För Boris Johnson och hans team inne på Downing Street är tidens tecken nattsvarta. När två av hans nyckelministrar avgår, pekar de intelligent på Boris Johnsons två akilleshälar.

Hälsoministern Sajid Javid talar om Boris Johnsons brist på moralisk integritet, och att premiärministern tycks ha svajat betänkligt när det gällde vad han exakt visste tidigare om parlamentsledamoten David Pinchers sexuella närmanden, som lett till dennes avgång.

David Pinchers avgång läggs som lager ovanpå Partygate skandalen, där Downing Street bröt mot de lockdownregler man lade på övriga landet under pandemin. Det sörplades vitt vin vid bullriga trädgårdsfester, samtidigt som den vanliga befolkningen hade svårt att få besöka döende släktingar på grund av den strikta nedstängningen. ”We are not amused”, sa britterna.

Mer långsiktig är den kritik som finansminister Rishi Sunak anger som skäl i sitt principfasta avskedsbrev. Rishi Sunak har en bakgrund i finansbranschen, som analytiker och partner i en hedgefond. Han menar att politiken nu måste vara rak mot väljarna när det gäller de utmaningar som väntar i svallvågorna efter Ukrainakriget, med stigande räntor och energipriser. 

I en nästan Ibsensk undertext lät Rishi Sunak förstå att detta stod i kontrast till Boris Johnsons vilja att teckna världen i rosenrött, och satsa på att muntra upp väljarna med glänsande infrastrukturprojekt och ofinansierade skattesänkningar. 

Snabbt ersatte Boris Johnson de avgångna ministrarna. Men nu kryper andra kritiker fram. Kanske mest allvarlig är den högt respekterade Lord Frost som nu uppmanar Boris Johnson att avgå. David Frost är den lågmälde karriärdiplomaten, som till slut och mot alla odds, fick till ett brexitavtal med EU. 

Med sorg i hjärtat tackar han Boris Johnson för det som han menar gick väl: Det rekordsnabba covidvaccinet, Boris Johnsons ledarskap i stödet till Ukraina och brexitavtalet. David Frost menar nu att Boris Johnson saknar ekonomisk kompass och förmågan att uthålligt driva en ekonomisk politik. Ibland svänger han nära Labourpartiet och vill lösa varje fråga med nya statliga utgifter, nya dyra infrastrukturprojekt och ökad belåning. Och ibland regerar Boris Johnson som en traditionell tory, med fokus på entreprenörskap och lägre skatter.

När nu Boris Johnson funderar på att bryta mot WTO-avtalet och införa vissa handelstullar för att blidka sina nya väljare i industriorterna i norra England, brister illusionerna om hans marknadsvänlighet.

Lägg till Boris Johnsons ovilja att lära av sina motgångar och justera kursen, samt att många av de människor som tidigare hjälpte honom justera sin livskurs försvunnit. Lägg därtill ytterligare att det brittiska Torypartiet är lika centrerade på makt som de svenska socialdemokraterna, och kan uppvisa samma hänsynslöshet och förmåga att svänga på en femöring när så behövs.

En katt har bara nio liv, och premiärministern har inga vänner kvar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?