ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Swecos vd: ”Jag är en enkel person”

Att leda när organisationen dubblas i storlek och att lyckas med förvärv.

Det är några av ämnena Åsa Bergman, konsultjätten Swecos nya vd, pratar om i lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla.

I våras tillträdde Åsa Bergman som ny vd och koncernchef för den börsnoterade konsultjätten Sweco. Men att anpassa sig till det nya chefsjobbet har gått relativt smärtfritt, tycker hon, inte minst för att hon arbetat inom Sweco i 27 år.

”Det som är positivt med att komma inifrån är att man kan detaljerna i kärnverksamheten”, säger Åsa Bergman i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

Är det någonting som har förvånat dig i och med din nya roll?

”Det som är nytt är den internationella arenan, där man ser på ledarskap och auktoritet på ett lite annat sätt än här i Sverige. Man kan få åka fina bilar och det förväntas inte att man ska göra någonting själv. Men jag är en enkel person som gärna vill vara en del av saker, så det har känts lite annorlunda.”

Närmast kommer Åsa Bergman från tjänsten som Sverige-vd. Det var ett uppdrag hon hade i sex år och under den tiden fördubblades affärsområdet i storlek – både sett till omsättning och personal.

När Åsa Bergman slutade i våras hade den svenska delen av Sweco nästan 6.000 anställda.

En viktig förklaring till att bolaget vuxit kraftigt på kort tid är att man gjort flera stora förvärv, bland annat av holländska bolaget Grontmij. I podden berättar Åsa Bergman hur hon resonerat vid förvärv och varför det är viktigt vid sådana processer att alla medarbetare enas under en företagskultur så snart som möjligt.

”Men det är inte lätt, utan jättehårt arbete. Särskilt i en verksamhet som vår där förvärvet av ett konsultbolag är som att göra en jätterekrytering, där värdet av den enskilda individens kunskap, och dennes vilja att vara kvar på arbetsplatsen, är avgörande. För vill de inte det försvinner potentiellt hela värdet av affären ut genom dörren. Så det gäller verkligen att övertyga alla om att det här är bra för oss framåt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer