Swecos vd: ”Jag är en enkel person”

Att leda när organisationen dubblas i storlek och att lyckas med förvärv.

Det är några av ämnena Åsa Bergman, konsultjätten Swecos nya vd, pratar om i lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla.

Foto:Jack Mikrut

I våras tillträdde Åsa Bergman som ny vd och koncernchef för den börsnoterade konsultjätten Sweco SWEC B +3,9% Dagens utveckling . Men att anpassa sig till det nya chefsjobbet har gått relativt smärtfritt, tycker hon, inte minst för att hon arbetat inom Sweco i 27 år.

”Det som är positivt med att komma inifrån är att man kan detaljerna i kärnverksamheten”, säger Åsa Bergman i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

Är det någonting som har förvånat dig i och med din nya roll?

”Det som är nytt är den internationella arenan, där man ser på ledarskap och auktoritet på ett lite annat sätt än här i Sverige. Man kan få åka fina bilar och det förväntas inte att man ska göra någonting själv. Men jag är en enkel person som gärna vill vara en del av saker, så det har känts lite annorlunda.”

Närmast kommer Åsa Bergman från tjänsten som Sverige-vd. Det var ett uppdrag hon hade i sex år och under den tiden fördubblades affärsområdet i storlek – både sett till omsättning och personal.

När Åsa Bergman slutade i våras hade den svenska delen av Sweco nästan 6.000 anställda.

En viktig förklaring till att bolaget vuxit kraftigt på kort tid är att man gjort flera stora förvärv, bland annat av holländska bolaget Grontmij. I podden berättar Åsa Bergman hur hon resonerat vid förvärv och varför det är viktigt vid sådana processer att alla medarbetare enas under en företagskultur så snart som möjligt.

”Men det är inte lätt, utan jättehårt arbete. Särskilt i en verksamhet som vår där förvärvet av ett konsultbolag är som att göra en jätterekrytering, där värdet av den enskilda individens kunskap, och dennes vilja att vara kvar på arbetsplatsen, är avgörande. För vill de inte det försvinner potentiellt hela värdet av affären ut genom dörren. Så det gäller verkligen att övertyga alla om att det här är bra för oss framåt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?