1515
Annons

Swecos vd: ”Jag är en enkel person”

Att leda när organisationen dubblas i storlek och att lyckas med förvärv.

Det är några av ämnena Åsa Bergman, konsultjätten Swecos nya vd, pratar om i lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla.

Foto:Jack Mikrut

I våras tillträdde Åsa Bergman som ny vd och koncernchef för den börsnoterade konsultjätten Sweco SWEC B -0,91% Dagens utveckling . Men att anpassa sig till det nya chefsjobbet har gått relativt smärtfritt, tycker hon, inte minst för att hon arbetat inom Sweco i 27 år.

”Det som är positivt med att komma inifrån är att man kan detaljerna i kärnverksamheten”, säger Åsa Bergman i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

Är det någonting som har förvånat dig i och med din nya roll?

”Det som är nytt är den internationella arenan, där man ser på ledarskap och auktoritet på ett lite annat sätt än här i Sverige. Man kan få åka fina bilar och det förväntas inte att man ska göra någonting själv. Men jag är en enkel person som gärna vill vara en del av saker, så det har känts lite annorlunda.”

Närmast kommer Åsa Bergman från tjänsten som Sverige-vd. Det var ett uppdrag hon hade i sex år och under den tiden fördubblades affärsområdet i storlek – både sett till omsättning och personal.

När Åsa Bergman slutade i våras hade den svenska delen av Sweco nästan 6.000 anställda.

En viktig förklaring till att bolaget vuxit kraftigt på kort tid är att man gjort flera stora förvärv, bland annat av holländska bolaget Grontmij. I podden berättar Åsa Bergman hur hon resonerat vid förvärv och varför det är viktigt vid sådana processer att alla medarbetare enas under en företagskultur så snart som möjligt.

”Men det är inte lätt, utan jättehårt arbete. Särskilt i en verksamhet som vår där förvärvet av ett konsultbolag är som att göra en jätterekrytering, där värdet av den enskilda individens kunskap, och dennes vilja att vara kvar på arbetsplatsen, är avgörande. För vill de inte det försvinner potentiellt hela värdet av affären ut genom dörren. Så det gäller verkligen att övertyga alla om att det här är bra för oss framåt.”

En oviss arbetsmarknad väntar – neddragningar i korten

Mycket pekar på att arbetslösheten stiger nästa år. Varseltalen lyser ännu med sin frånvaro, men förra årets superefterfrågan på utvecklare och ingenjörer mattas nu av.

”Hösten har börjat mer avvaktande”, kommenterar Anders Achilles, grundare av rekryteringsbyrån Grooo. 

Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.
Erica Sundberg, affärsområdeschef på TRR. Anders Achilles är grundare av rekryteringsbyrån Grooo som riktar in sig på tekniksektorn.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera