Annons

Sweco: Nu är det full fart i Danmark

Swecos danska personalnedskärningar, som i det senaste kvartalet var den främsta orsaken till att försäljningen där minskade organiskt med hela 9 procent trots en stark marknad, är ett avslutat kapitel och nu är det full fart framåt som gäller.

Bild:TT

Det säger vd Tomas Carlsson till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen, efter att på morgonen ha tillkännagjort förvärvet av den danska arkitektbyrån Årstiderne med 220 anställda och en omsättning på drygt 1 procent av Sweco SWEC B +2,27% Dagens utveckling koncernens. Bland kunderna finns den av H&M-konkurrenten Inditex ägda klädkedjan Zara, som Årstiderne är rådgivare till i samband med byggnation av skandinaviska butiker, bland annat i Stockholm, Göteborg, och Malmö.

"Efter Grontmijförvärvet var Danmark ett av två länder där vi har genomfört ett ganska omfattande förbättringsprogram, och det pågår fortfarande i Danmark, varför vi har minskat volymerna där i några år eftersom vi tagit bort olönsamma verksamheter. Men under de första nio månaderna var det ungefär nolltillväxt, och nu ska vi börja växa igen", säger han utan att vilja precisera några danska tillväxtmål, eller gå med på några aggressiva och tidssatta tillväxtmål i ljuset av att bolaget bygger nytt danskt huvudkontor.

Han säger dock att personalminskningarna är färdiga:

"Ja, vi är klara med det."

Värdeskapandet i Årstiderne-förvärvet ska enligt förvärvskommunikén komma från dels tillväxt från gemensamma affärsmöjligheter, dels kostnadssynergier inom administrationen.

Hur stora synergier som planeras vill Tomas Carlsson inte säga, men han tror att det kommer att ta cirka ett år att nå dem. Några större transaktions- eller strukturkostnader räknar han inte heller med, säger han.

Årsintäkterna i Årstiderne på 174 miljoner danska kronor kan jämföras med Sweco Danmarks strax under 1,4 miljarder svenska kronor under de senast rapporterade tolv månaderna, vilket gör landet till den minsta av Swecos marknader. Koncernen omsätter nästan 17 miljarder kronor.

Årstiderne är vidare, med sina 220 arkitekter, enligt Tomas Carlsson femma på den danska arkitektmarknaden (där Arkitema är störst) och skälet till att säljarna - fem verksamma delägare - säljer är enligt honom att de vill bli en mer ledande aktör.

Särskilt mycket större blir byrån visserligen inte genom att slås ihop med Swecos 20 danska arkitekter, men tanken är, förklarar Swecochefen, att få hävstång på att genom Swecos traditionella vis samordna erbjudanden inom arkitektur och teknisk konstruktion. Med tillskottet av 220 arkitekter till de nuvarande drygt 1.000 blir Sweco vidare världens fjärde största arkitektbyrå, från dagens position som sexa eller sjua beroende på hur man räknar.

ÅF aviserade ett förvärv av en dansk arkitektbyrå dagen innan ni gjorde samma sak. Är det en slump att ni båda köper under två dagar, eller finns andra förklaringar?
"Att det var under två på varandra följande dagar var definitivt en slump. Vad ÅF har gjort för bedömningar kan jag inte uttala mig om, men jag konstaterar att vi köper en allmänt arkitekturinriktad och välrenommerad byrå, medan ÅF:s är mer specialiserad", säger Tomas Carlsson, och bedyrar att det inte har varit fråga om någon budstrid där de båda svenska teknikkonsultjättarna kommit överens om varsitt förvärvsobjekt.

Swecos förvärv av holländska Grontmij 2015 innebar cirka 1.000 nya danska medarbetare, som sånär som på Swecos runt 20 danska arkitekter utgör hela dagens danska personalstyrka - en trupp som dessutom har behövts minskas genom ovannämnda effektiviseringsåtgärder. Årstidernaförvärvet är också det största förvärvet sedan Grontmij, om än i en helt annan storleksklass.

Vad är din erfarenhet, med Grontmijerfarenheterna i färskt minne, av att köpa danska bolag - är de kulturella skillnaderna så stora och svåröverbryggade som det brukar heta?
"Nej, många säger det, men jag tillhör de som inte tycker det", säger Tomas Carlsson och nämner att han känner stor samhörighet med grannlandet efter att ha bott och arbetat där under sin karriär på NCC, då han arbetade med Öresundsbron från den danska sidan. Hans chef på NCC Industri var vidare dansk, och han säger sig behärska de danska räkneorden (halvfjerds etc).

I den senaste rapporten skrev Sweco att den danska bygg- och fastighetssektorn utvecklades väl, med särskilt styrka i de större städerna.

Hur mår den danska marknaden för er del nu?
"Vi är nära vår tysta period så jag vill egentligen inte kommentera det, men jag kan upprepa det jag sade i den senaste rapporten: marknaden överallt går mot god."

Innehåll från Sandahls LogistikAnnons

På rätt väg mot en hållbar framtid

I år har Sandahls Logistik köpt in 120 nya LBG-drivna lastbilar: ”Vårt mål är att bli fossilfria i slutet 2025”, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik.
I år har Sandahls Logistik köpt in 120 nya LBG-drivna lastbilar: ”Vårt mål är att bli fossilfria i slutet 2025”, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik.

De effektiva och miljövänliga transporterna på både väg och järnväg får allt fler kunder att vända sig till Sandahls Logistik. Bageriföretaget Polarbröd är en av de aktörer som valt att samarbeta med en av branschens mest erfarna uppstickare.

Sandahls har varit på väg i över 70 år. Men företaget vilar inte på gamla lagrar; idag driver de den hållbara omställningen inom logistikbranschen. Där de multinationella logistikaktörernas miljöarbete inte fokuserar på Sverige så satsar Sandahls Logistik på att bekämpa klimatförändringarna med mycket högt ställda miljömål.

– Vårt mål är att bli fossilfria i slutet av 2025. Därför har vi bland annat köpt in 120 nya LBG-drivna Volvolastbilar i år, och i samarbete med Gasum medverkar vi till att bygga ut nätverket med tankstationer, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik. 

Hållbarhet avgörande för Polarbröd

Sandahls Logistik erbjuder multimodal logistik med nationell täckning – och man äger hela transportkedjan. Förutom den moderna fordonsflottan med miljöanpassade lastbilar inkluderar den även egna tåg som drivs med grön el, samt kombiterminaler för omlastning. 

– Med utgångspunkt i vägtrafiknätet kan vi sömlöst addera våra egna järnvägslösningar. På det sättet kan vi erbjuda en lösning som är väldigt hållbar men också oerhört flexibel, eftersom vi själva kan prioritera och anpassa transporterna efter kundernas behov, säger Mikael Ingesson. 

För den norrbottniska bagerikoncernen Polarbröd är hållbarhet en lika viktig som självklar utgångspunkt i valet av logistikpartner.

– Hållbarhet är en av Polarbröds grundpelare. Vi samarbetar med Sandahls Logistik eftersom de kan möta vårt behov av fossilfria transporter. Med eldrivna tåg och biogaslastbilar transporterar de vårt bröd hållbart, från Älvsbyn och Bredbyn och hela vägen till kunder runt om i landet, säger Johan Granberg, Supply Chain Director Polarbröd.

Snabba beslutsvägar och personligt bemötande

Sedan ett par år tillbaka är Sandahls Logistik en helt fristående aktör i logistikbranschen. Enligt Mikael Ingesson bäddar det för såväl en långsiktighet i företagandet som för stor flexibilitet.

– Sandahls är en snabbfotad, privat utmanare till de stora logistikkoncernerna. Som familjeägd koncern har vi en platt organisation med snabba beslutsvägar, och vi kan erbjuda ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete och personligare bemötande än de stora drakarna, säger Mikael Ingesson.

Om Sandahls:

– Sandahls Logistik är en oberoende aktör inom logistik som erbjuder väg- och intermodala inrikestransporter. Bolaget driver även fem kombiterminaler där gods lastas om från väg till järnväg och vice versa.

– 520 anställda på 11 orter.

– Omsättning 2021: 1 mdr SEK, prognos för 2022: 1,2 mdr SEK.

– Sandahlskoncernen har totalt 420 tunga fordon. Sandahls Logistik har 320 fordon i flottan varav 150 kommer att gå på flytande biogas.

– För sina stora investeringar i biogaslastbilar och satsningar på mer gröna godstransporter fick Sandahls Logistik ett hedersomnämnande i Klimatrådet i Jönköpings läns klimatpris 2022.

Läs mer på sandahls.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sandahls Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera