Sweco: Nu är det full fart i Danmark

Swecos danska personalnedskärningar, som i det senaste kvartalet var den främsta orsaken till att försäljningen där minskade organiskt med hela 9 procent trots en stark marknad, är ett avslutat kapitel och nu är det full fart framåt som gäller.

Bild:TT

Det säger vd Tomas Carlsson till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen, efter att på morgonen ha tillkännagjort förvärvet av den danska arkitektbyrån Årstiderne med 220 anställda och en omsättning på drygt 1 procent av Sweco SWEC B +0,4% Dagens utveckling koncernens. Bland kunderna finns den av H&M-konkurrenten Inditex ägda klädkedjan Zara, som Årstiderne är rådgivare till i samband med byggnation av skandinaviska butiker, bland annat i Stockholm, Göteborg, och Malmö.

"Efter Grontmijförvärvet var Danmark ett av två länder där vi har genomfört ett ganska omfattande förbättringsprogram, och det pågår fortfarande i Danmark, varför vi har minskat volymerna där i några år eftersom vi tagit bort olönsamma verksamheter. Men under de första nio månaderna var det ungefär nolltillväxt, och nu ska vi börja växa igen", säger han utan att vilja precisera några danska tillväxtmål, eller gå med på några aggressiva och tidssatta tillväxtmål i ljuset av att bolaget bygger nytt danskt huvudkontor.

Han säger dock att personalminskningarna är färdiga:

"Ja, vi är klara med det."

Värdeskapandet i Årstiderne-förvärvet ska enligt förvärvskommunikén komma från dels tillväxt från gemensamma affärsmöjligheter, dels kostnadssynergier inom administrationen.

Hur stora synergier som planeras vill Tomas Carlsson inte säga, men han tror att det kommer att ta cirka ett år att nå dem. Några större transaktions- eller strukturkostnader räknar han inte heller med, säger han.

Årsintäkterna i Årstiderne på 174 miljoner danska kronor kan jämföras med Sweco Danmarks strax under 1,4 miljarder svenska kronor under de senast rapporterade tolv månaderna, vilket gör landet till den minsta av Swecos marknader. Koncernen omsätter nästan 17 miljarder kronor.

Årstiderne är vidare, med sina 220 arkitekter, enligt Tomas Carlsson femma på den danska arkitektmarknaden (där Arkitema är störst) och skälet till att säljarna - fem verksamma delägare - säljer är enligt honom att de vill bli en mer ledande aktör.

Särskilt mycket större blir byrån visserligen inte genom att slås ihop med Swecos 20 danska arkitekter, men tanken är, förklarar Swecochefen, att få hävstång på att genom Swecos traditionella vis samordna erbjudanden inom arkitektur och teknisk konstruktion. Med tillskottet av 220 arkitekter till de nuvarande drygt 1.000 blir Sweco vidare världens fjärde största arkitektbyrå, från dagens position som sexa eller sjua beroende på hur man räknar.

ÅF aviserade ett förvärv av en dansk arkitektbyrå dagen innan ni gjorde samma sak. Är det en slump att ni båda köper under två dagar, eller finns andra förklaringar?
"Att det var under två på varandra följande dagar var definitivt en slump. Vad ÅF har gjort för bedömningar kan jag inte uttala mig om, men jag konstaterar att vi köper en allmänt arkitekturinriktad och välrenommerad byrå, medan ÅF:s är mer specialiserad", säger Tomas Carlsson, och bedyrar att det inte har varit fråga om någon budstrid där de båda svenska teknikkonsultjättarna kommit överens om varsitt förvärvsobjekt.

Swecos förvärv av holländska Grontmij 2015 innebar cirka 1.000 nya danska medarbetare, som sånär som på Swecos runt 20 danska arkitekter utgör hela dagens danska personalstyrka - en trupp som dessutom har behövts minskas genom ovannämnda effektiviseringsåtgärder. Årstidernaförvärvet är också det största förvärvet sedan Grontmij, om än i en helt annan storleksklass.

Vad är din erfarenhet, med Grontmijerfarenheterna i färskt minne, av att köpa danska bolag - är de kulturella skillnaderna så stora och svåröverbryggade som det brukar heta?
"Nej, många säger det, men jag tillhör de som inte tycker det", säger Tomas Carlsson och nämner att han känner stor samhörighet med grannlandet efter att ha bott och arbetat där under sin karriär på NCC, då han arbetade med Öresundsbron från den danska sidan. Hans chef på NCC Industri var vidare dansk, och han säger sig behärska de danska räkneorden (halvfjerds etc).

I den senaste rapporten skrev Sweco att den danska bygg- och fastighetssektorn utvecklades väl, med särskilt styrka i de större städerna.

Hur mår den danska marknaden för er del nu?
"Vi är nära vår tysta period så jag vill egentligen inte kommentera det, men jag kan upprepa det jag sade i den senaste rapporten: marknaden överallt går mot god."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?