SVT stärker säkerheten efter cyberattacker

SVT stärker sitt säkerhets- och beredskapsarbete efter utländska cyberattacker, skriver vd:n Hanna Stjärne på Svenska Dagbladets debattsida.

Hanna Stjärne.
Hanna Stjärne.Foto:Jesper Frisk

När det undersökande programmet Uppdrag granskning rapporterade om att ett ryskt företag varit inblandat i penningtvätt utsattes programmet för en cyberattack i syfte att komma åt redaktionens information.

”Det är en stark indikation på att vi nu har en situation där utländska aktörer försöker påverka SVT:s journalistik” skriver Stjärne.

Ett annat exempel är Kinas påtryckningar efter att satirprogrammet ”Svenska nyheter” gjort ett inslag om Kina. Då hotade den kinesiska ambassaden med att SVT-medarbetare inte skulle få visum till landet. Under en period genomfördes även en koordinerad attack mot SVT:s sociala medier.

Till följd av detta kommer SVT att inrätta ett särskilt cybersäkerhetsteam för att stärka förmågan att hantera säkerhetshot.

Varje dag hanterar SVT i snitt 35 säkerhetsärenden, det är allt från hatmejl, olaga hot och ofredanden. Stjärne menar att detta kan leda till att journalister medvetet, eller omedvetet, väljer bort kontroversiella ämnen.

”Skulle det ske riskerar vi en ytterst farlig utveckling där pressfriheten successivt undergrävs”, skriver SVT:s vd.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?