1515
Annons

Motigt år för Svolder – men höjer utdelningen

Investmentbolaget Svolders substansvärde ökade med 12,5 procent, inklusive reinvesterad utdelning, till 121,70 kronor per aktie (3,1 miljarder kronor totalt), under verksamhetsåret som tog slut den sista augusti. Utdelningen föreslås höjas.

Det framgår av bokslutskommunikén som presenterades på torsdagsmorgonen. Utdelningen för året föreslås bli 2 kronor per aktie, högre än 1,63 kronor per aktie i fjol.

Resultatet sjönk jämfört med föregående verksamhetsår till 344,9 miljoner kronor från 664,7 miljoner kronor. Räknat per aktie är förändringen 13,50 kronor jämfört med 26,00 kronor. 

För det fjärde kvartalet steg resultatet till 182,0 miljoner kronor från 9,7 miljoner kronor samma period i fjol, vilket motsvarar 7,10 (0,40) kronor per aktie.

Utvecklingen på B-aktien under året var svag för Svolder, bara 2,8 procent plus till 104,60 kronor. Det kan jämföras med Carnegie Small Cap Return Index (CSRX) som steg 17,2 procent och SIX Return Index (SIXRX) steg 14,3%.

I vd-ordet skriver Ulf Hedlundh att Svolder inte ska ses som någon "indexaktör och sett över längre tidsperioder så är utvecklingen för såväl aktien som substansvärdet mycket stark och glädjande för oss aktieägare".

I en kommentar till Di betecknar han verksamhetsåret som "något sämre än normalt".

"Vi har sett mer av börsturbulens bland de mindre bolagen framförallt, vilket tyngt oss. Det är två sektorer som sticker ut i negativ mening, nämligen konsumentvaror och bygg, och vi har en del bolag som är kopplade till byggverksamhet, så det är lite sämre än vad det borde vara."

Han konstaterar också att aktiekursen på senare tid haft dålig följsamhet med substansvärdet, vilket resulterat i en tvåsiffrig substansrabatt (14,1 procent för B-aktien och 3,9 procent för A-aktien).

Ulf Hedlundh tillägger att Svolder inte är ensamt om att ha haft det besvärligt.

"Investment och förvaltningsbolagen som grupp har haft det lite motigare under 2018, trots att bolagen över längre tidsperioder vanligen överträffar breda svenska aktieindex."

Störst positiva bidragsgivare till substansvärdet var under verksamhetsåret Nolato, Boule Diagnostics och Troax. På den tyngande sidan finns GARO, Mekonomen och Serneke. Under året har Svolder ökat mest i GARO, ITAB och FM Mattsson Mora och minskat i Nolato, Mekonomen och Troax.

På torsdagsmorgonen stiger B-aktien cirka en procent.

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera