1515

Motigt år för Svolder – men höjer utdelningen

Investmentbolaget Svolders substansvärde ökade med 12,5 procent, inklusive reinvesterad utdelning, till 121,70 kronor per aktie (3,1 miljarder kronor totalt), under verksamhetsåret som tog slut den sista augusti. Utdelningen föreslås höjas.

Det framgår av bokslutskommunikén som presenterades på torsdagsmorgonen. Utdelningen för året föreslås bli 2 kronor per aktie, högre än 1,63 kronor per aktie i fjol.

Resultatet sjönk jämfört med föregående verksamhetsår till 344,9 miljoner kronor från 664,7 miljoner kronor. Räknat per aktie är förändringen 13,50 kronor jämfört med 26,00 kronor. 

För det fjärde kvartalet steg resultatet till 182,0 miljoner kronor från 9,7 miljoner kronor samma period i fjol, vilket motsvarar 7,10 (0,40) kronor per aktie.

Utvecklingen på B-aktien under året var svag för Svolder, bara 2,8 procent plus till 104,60 kronor. Det kan jämföras med Carnegie Small Cap Return Index (CSRX) som steg 17,2 procent och SIX Return Index (SIXRX) steg 14,3%.

I vd-ordet skriver Ulf Hedlundh att Svolder inte ska ses som någon "indexaktör och sett över längre tidsperioder så är utvecklingen för såväl aktien som substansvärdet mycket stark och glädjande för oss aktieägare".

I en kommentar till Di betecknar han verksamhetsåret som "något sämre än normalt".

"Vi har sett mer av börsturbulens bland de mindre bolagen framförallt, vilket tyngt oss. Det är två sektorer som sticker ut i negativ mening, nämligen konsumentvaror och bygg, och vi har en del bolag som är kopplade till byggverksamhet, så det är lite sämre än vad det borde vara."

Han konstaterar också att aktiekursen på senare tid haft dålig följsamhet med substansvärdet, vilket resulterat i en tvåsiffrig substansrabatt (14,1 procent för B-aktien och 3,9 procent för A-aktien).

Ulf Hedlundh tillägger att Svolder inte är ensamt om att ha haft det besvärligt.

"Investment och förvaltningsbolagen som grupp har haft det lite motigare under 2018, trots att bolagen över längre tidsperioder vanligen överträffar breda svenska aktieindex."

Störst positiva bidragsgivare till substansvärdet var under verksamhetsåret Nolato, Boule Diagnostics och Troax. På den tyngande sidan finns GARO, Mekonomen och Serneke. Under året har Svolder ökat mest i GARO, ITAB och FM Mattsson Mora och minskat i Nolato, Mekonomen och Troax.

På torsdagsmorgonen stiger B-aktien cirka en procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?