Svininfluensa och handelskrig sänker Kinas import av sojabönor

Kinas import av sojabönor har rasat med cirka 37 procent under årets två första veckor, jämfört med samma period året innan. Det visar data från analysfirman ClipperData, rapporterar CNBC.

Skörd av sojabönor i norra Brasilien.
Skörd av sojabönor i norra Brasilien.Foto:Andre Penner

Nedgången har påverkats av handelskriget mellan USA och Kina men också på grund av ett utbrott av den afrikanska svininfluensan. Detta har medfört att 900.000 grisar har fått avlivas och den övergripande efterfrågan har påverkats negativt.

En svagare efterfrågan på fläskkött brukar leda till samma reaktion med sojamjöl som är djurens foder. 

Samtidigt har de stora sojaproducenterna USA, Brasilien och Argentina haft solida produktioner, vilket knappast hjälper prisutvecklingen för sojabönor.

”Vi har redan fått hantera rekordstora globala lager av sojabönor. Det sista du behöver för att lägga till handelskrigets svårigheter är ett riktigt problem med efterfrågan i Kina, ett som orsakas av lägre efterfrågan på foder och inte bara handelskrigets retorik”, sade Ken Smithmier, forskningschef för jordbruksmarknader på ClipperData.

Priset på sojabönor har gått ned en fjärdedel eller 2,50 dollar per skäppa från toppen 2017. Sedan Washington och Peking kom att lätta på handelsretoriken och Kina återuppta inköp av sojabönor från USA har priset ökat med cirka 80 cent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?