1515
Annons

Sverker Martin-Löf tillbaka på SCA:s jaktmarker

När SCA-skandalen briserade skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att Sverker Martin-Löf inte längre skulle få arrendera den åtråvärda jaktmarken Källberget.

Sedan i fjol är han tillbaka i värmen på den exklusiva anläggningen.

Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020.
Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020.Foto:Claes-Göran Flinck

2002, lagom till Sverker Martin-Löfs 60-årsdag, sägs arrendet på Källbergets gård i Härjedalen upp. Det lokala jaktlag som i tio år haft rätten att jaga på den 5.200 hektar stora marken, med god tillgång på vilt, från älg till ripa, får veta att gården ska användas av SCA SCA B -0,52% Dagens utveckling för representationsjakt.

SCA renoverar gården, med anor från 1700-talet, för cirka 7 miljoner kronor. Det byggs en bastu, gäststuga, helikopterplatta, skotergarage och viltslakteri. De gamla byggnaderna restaureras på traditionellt vis.

2003 ger SCA Sverker Martin-Löf personligen livstids förfoganderätt över Källberget, arrendet kostar honom cirka 80.000 kronor per år.

Som nybliven styrelseordförande för SCA kallar han sig för fogde över Källberget och berättar att han avser bjuda dit bolagets kunder och anställda. 

Men under de 13 år som han arrenderar Källberget är det hans familj som nyttjar det. Inte en enda gång har SCA haft representationsjakt på Källberget sedan renoveringen. Det slår Skatteverket fast i en revision 2019. 

Fogden Sverker Martin-Löf och hans familj har, för en mindre avgift, ”haft oinskränkt dispositionsrätt” på Källberget, enligt Skatteverket.

I praktiken fick sfärens starke man alltså tillgång till SCA:s mest anrika jaktgård - helt för privat bruk, konstaterar UG.

När Skatteverket gör sin revision har Sverker Martin-Löf, på pappret, varit utan nycklar till fastigheten sedan 2015. 

I januari 2015 skickar SCA ut ett pressmeddelande: 

”SCAs VD och koncernchef, Jan Johansson och styrelseordförande Sverker Martin-Löf har idag kommit överens om att Martin-Löf i samband med bolagsstämman 2015, då han avträder som styrelseordförande i SCA, önskar säga upp möjligheten till att nyttja bolagets fastighet Källberget. I den mån Martin-Löf har nyttjat Källberget har han betalat för detta.”

Men Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020. 

Sverker Martin-Löf har fått tillbaka sitt jaktparadis genom ett aktiebolag som han kontrollerar.

När Uppdrag Granskning frågar hur det gick till få tillbaka arrendet blir Sverker Martin-Löf märkbart irriterad:

”Jag har ju för fan jobbat 42 år och byggt det där bolaget från ett litet lokalt norrländskt bolag till ett globalt bolag. Det är klart som fan… En tjänsteman som gör det utan att tjäna något särskilt mycket pengar jämfört med många andra företag tycker såklart att det har varit en bra insats. Och det är väl inget konstigt om jag då privat kan jaga, på några av deras marker. Sen att det ska komma Uppdrag granskning och göra en jävla ny issue av det här, det är så jävla korkat så det är inte klokt.”

Uppdrag gransknings reporter Axel Gårdh Humelsjö svarar att det är hans jobb att ställa frågor. 

”Ja, du ställer frågor som är så jävla korkade så man får ju spader.”

”...Det är väl inget konstigt att vissa marker avsetts för ledningspersoner som sliter.”

I Uppdrag Gransknings dokumentär beskriver både Sverker Martin-Löf och Pär Boman ett oväntat möte på Handelsbanken hösten 2015. Det är första gången de ses efter tronskiftet och samtalet tolkar Sverker Martin-Löf som att Pär Boman har dåligt samvete för vad som hänt efter maktskiftet. 

”Det här var liksom ett formellt möte, han satt som nån jävla liksom, upphöjt bord där och så skulle jag sitta som någon slags jävla åhörare.”

Uppdrag Gransknings reporter frågar vad hans tolkning av mötet handlar om.

”Ja... Jag vet inte om han har något samvete. Men i den mån han har något litet samvete så kan han ju ha tyckt att jag råkade jävligt illa ut, på grund av delvis hans försorg.”

Pär Boman känner inte igen sig i den beskrivningen även om han också minns mötet.

”Mot slutet så frågade han om jag hade någonting emot att han jagade på SCA. Och då svarade jag honom att jag har ingenting emot att han jagar på SCA:s marker, under förutsättning att han vänder sig till den jaktorganisation som finns på SCA och självklart betalar det man ska betala för den jakt han erbjuds.”

På frågan om Sverker Martin-Löf har en gräddfil in i SCA för att få fördelaktiga arrenden på bolagets jaktmarker svarar Pär Boman:

”Det är inte en fråga för mig som ordförande, och om det vore så att jag engagerade mig i den som jagar på vilket jaktlag och vem som har tillgång till olika stugor. Om det vore så… Så skulle det ju vara att etablera en kultur som vi inte vill ha.”

När Uppdrag granskning frågar om kulturen i SCA gjort att Sverker Martin-Löf fått förtur till Källberget svarar Pär Boman:

”Det är en information och en synpunkt som du för fram och om det är så som du beskriver att det skulle finnas ett vänskapspris eller att det finns ett kontrakt som är utformat på ett sådant sätt att det inte uppfyller de krav vi har ställt från styrelsens sida, då får naturligtvis ledningen ta tag i det. Jag vill inte att det ska finnas en kultur som innebär att det finns inslag av det man skulle kunna kalla vänskapskorruption eller nåt annat.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?