1515

Sverker Martin-Löf tillbaka på SCA:s jaktmarker

När SCA-skandalen briserade skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att Sverker Martin-Löf inte längre skulle få arrendera den åtråvärda jaktmarken Källberget.

Sedan i fjol är han tillbaka i värmen på den exklusiva anläggningen.

Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020.
Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020.Foto:Claes-Göran Flinck

2002, lagom till Sverker Martin-Löfs 60-årsdag, sägs arrendet på Källbergets gård i Härjedalen upp. Det lokala jaktlag som i tio år haft rätten att jaga på den 5.200 hektar stora marken, med god tillgång på vilt, från älg till ripa, får veta att gården ska användas av SCA SCA B -1,11% Dagens utveckling för representationsjakt.

SCA renoverar gården, med anor från 1700-talet, för cirka 7 miljoner kronor. Det byggs en bastu, gäststuga, helikopterplatta, skotergarage och viltslakteri. De gamla byggnaderna restaureras på traditionellt vis.

2003 ger SCA Sverker Martin-Löf personligen livstids förfoganderätt över Källberget, arrendet kostar honom cirka 80.000 kronor per år.

Som nybliven styrelseordförande för SCA kallar han sig för fogde över Källberget och berättar att han avser bjuda dit bolagets kunder och anställda. 

Men under de 13 år som han arrenderar Källberget är det hans familj som nyttjar det. Inte en enda gång har SCA haft representationsjakt på Källberget sedan renoveringen. Det slår Skatteverket fast i en revision 2019. 

Fogden Sverker Martin-Löf och hans familj har, för en mindre avgift, ”haft oinskränkt dispositionsrätt” på Källberget, enligt Skatteverket.

I praktiken fick sfärens starke man alltså tillgång till SCA:s mest anrika jaktgård - helt för privat bruk, konstaterar UG.

När Skatteverket gör sin revision har Sverker Martin-Löf, på pappret, varit utan nycklar till fastigheten sedan 2015. 

I januari 2015 skickar SCA ut ett pressmeddelande: 

”SCAs VD och koncernchef, Jan Johansson och styrelseordförande Sverker Martin-Löf har idag kommit överens om att Martin-Löf i samband med bolagsstämman 2015, då han avträder som styrelseordförande i SCA, önskar säga upp möjligheten till att nyttja bolagets fastighet Källberget. I den mån Martin-Löf har nyttjat Källberget har han betalat för detta.”

Men Uppdrag Granskning har hittat ett nytt avtal mellan Sverker Martin-Löf och SCA avseende arrendet på Källberget daterat år 2020. 

Sverker Martin-Löf har fått tillbaka sitt jaktparadis genom ett aktiebolag som han kontrollerar.

När Uppdrag Granskning frågar hur det gick till få tillbaka arrendet blir Sverker Martin-Löf märkbart irriterad:

”Jag har ju för fan jobbat 42 år och byggt det där bolaget från ett litet lokalt norrländskt bolag till ett globalt bolag. Det är klart som fan… En tjänsteman som gör det utan att tjäna något särskilt mycket pengar jämfört med många andra företag tycker såklart att det har varit en bra insats. Och det är väl inget konstigt om jag då privat kan jaga, på några av deras marker. Sen att det ska komma Uppdrag granskning och göra en jävla ny issue av det här, det är så jävla korkat så det är inte klokt.”

Uppdrag gransknings reporter Axel Gårdh Humelsjö svarar att det är hans jobb att ställa frågor. 

”Ja, du ställer frågor som är så jävla korkade så man får ju spader.”

”...Det är väl inget konstigt att vissa marker avsetts för ledningspersoner som sliter.”

I Uppdrag Gransknings dokumentär beskriver både Sverker Martin-Löf och Pär Boman ett oväntat möte på Handelsbanken hösten 2015. Det är första gången de ses efter tronskiftet och samtalet tolkar Sverker Martin-Löf som att Pär Boman har dåligt samvete för vad som hänt efter maktskiftet. 

”Det här var liksom ett formellt möte, han satt som nån jävla liksom, upphöjt bord där och så skulle jag sitta som någon slags jävla åhörare.”

Uppdrag Gransknings reporter frågar vad hans tolkning av mötet handlar om.

”Ja... Jag vet inte om han har något samvete. Men i den mån han har något litet samvete så kan han ju ha tyckt att jag råkade jävligt illa ut, på grund av delvis hans försorg.”

Pär Boman känner inte igen sig i den beskrivningen även om han också minns mötet.

”Mot slutet så frågade han om jag hade någonting emot att han jagade på SCA. Och då svarade jag honom att jag har ingenting emot att han jagar på SCA:s marker, under förutsättning att han vänder sig till den jaktorganisation som finns på SCA och självklart betalar det man ska betala för den jakt han erbjuds.”

På frågan om Sverker Martin-Löf har en gräddfil in i SCA för att få fördelaktiga arrenden på bolagets jaktmarker svarar Pär Boman:

”Det är inte en fråga för mig som ordförande, och om det vore så att jag engagerade mig i den som jagar på vilket jaktlag och vem som har tillgång till olika stugor. Om det vore så… Så skulle det ju vara att etablera en kultur som vi inte vill ha.”

När Uppdrag granskning frågar om kulturen i SCA gjort att Sverker Martin-Löf fått förtur till Källberget svarar Pär Boman:

”Det är en information och en synpunkt som du för fram och om det är så som du beskriver att det skulle finnas ett vänskapspris eller att det finns ett kontrakt som är utformat på ett sådant sätt att det inte uppfyller de krav vi har ställt från styrelsens sida, då får naturligtvis ledningen ta tag i det. Jag vill inte att det ska finnas en kultur som innebär att det finns inslag av det man skulle kunna kalla vänskapskorruption eller nåt annat.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?