1515
Annons

Sverigesamtal med Nordkorea slut – UD lägger locket på

Sverige och Nordkorea diskuterade samarbete och säkerhetsfrågor som rör USA under mötet i Stockholm. Men om samtalen lett närmare till ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un råder det tysthet kring.

På måndag står Sydkorea på tur att prata med Sverige.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho lämnar Rosenbad i Stockholm på fredagsmorgonen.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho lämnar Rosenbad i Stockholm på fredagsmorgonen.Bild:TT

EU:s utrikesministrar träffas på måndag i Bryssel och där kommer Margot Wallström (S) att träffa Sydkoreas utrikesminister, Kang Kyung-Wha.

"Då kommer det även att ske ett bilateralt möte mellan Wallström och Kang. Man kan nog tänka sig vad det kommer att handla om", säger Erik Wirkensjö, Wallströms pressekreterare och tillägger att Kang kommer direkt från Washington.

Mötet i Bryssel kommer efter att två dagars samtal mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes nordkoreanska motsvarighet Ri Yong-Ho avslutats i Stockholm.

De har bland annat uppehållit sig i diplomatbyggnaden Villa Bonnier på Djurgården och i utrikesdepartementet. Några detaljer om vad de pratade om har framkommit efter att UD gått ut med ett uttalande på lördagseftermiddagen. Men annars ligger locket på och inga intervjuer ges.

"Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer", skriver UD.

Parterna har även diskuterat behovet av att Nordkorea avskaffar sitt kärnvapen- och robotprogram, det humanitära läget i diktaturen samt sanktioner.

Den mest uppmärksammade frågan inför mötet har varit den kring huruvida USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska kunna träffas öga mot öga. Om den frågan specifikt kom upp vill inte UD berätta, men departementet bekräftar att samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA togs upp.

"De säger de givna talepunkterna som måste tas upp: Vår ståndpunkt och FN:s ståndpunkt, att Nordkorea måste avskaffa sina kärnvapen, att man hoppas kunna gå tillbaka till någon form av sexpartssamtal, som inte skett sedan 2008. För det är de parterna som nämns där", säger Jerker Hellström, forskningsledare med fokus på Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) deltog i mötet och kommenterade själv den ringa informationen.

"Vi har en överenskommelse att vi inte kommenterar det vi håller på med. Skulle vi ensidigt gå ut så stör det sättet vi kommit överens att vi jobbar på. Jag är ledsen, det är en mussla du pratar med", säger han.

Kommunikationen utåt måste vara sparsmakad och frågan om ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un är inget som UD kan berätta om i nuläget, enligt Jerker Hellström.

"Det skulle leda till följdfrågor. Nordkorea har inte bekräftat att det blir ett möte, och det måste man vänta på att Nordkorea gör. Det är inget som är Sverige är inblandat i."

Det har spekulerats i om Sverige i sådana fall skulle kunna stå som värd, i sin roll med skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea.

"Då är man tillbaka till grundfrågan om Kim kan tänka sig att lämna Nordkorea, men vad de flesta förväntar sig är väl något möte i den demilitariserade zonen. Sverige är inte högt upp. Vi är inte bland de mer sannolika alternativen", säger Jerker Hellström.

Ri besökte också fredsforskningsinstitutet Sipri, där han mötte ordförande Jan Eliasson och chefen Dan Smith för att diskutera situationen på Koreahalvön och nordöstra Asien. Enligt Sipri var diskussionen "off the record", alltså hemlig och Jan Eliasson uppger för TT att han har "ingen möjlighet" att kommentera saken.

Samtalen mellan Sverige och Nordkorea förlängdes med en dag men efter lördagens avslut finns inget mer inplanerat, säger Erik Wirkensjö, Margot Wallströms pressekreterare.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?