Sveriges yngsta Ica-handlare planerar redan för nästa steg: ”En Kvantum vore kul”

Sveriges yngsta Ica-handlare tog över Ica Supermarket i Kalix när han var 21 år. I dag har han 18 anställda, är på jobbet senast klockan 06:00 och planerar redan nästa steg i företagarkarriären. 

”Framledes är planen att driva en större butik”, säger Markus Olofsson.

Markus Olofsson.
Markus Olofsson.Foto:Simon Eliasson

Markus Olofsson, 23 år, är landets yngsta Ica-handlare med sin Supermarket i Kalix som han tog över av sin pappa för två år sedan. Han må vara ung men har ändå hunnit samla på sig lång erfarenhet. 

”Min far började jobba inom Ica när han var runt 14 år och blev senare Ica-handlare i Gällivare. Själv har jag jobbat vartenda lov sedan tonåren i butik, och på den vägen är det.”

Var det självklart att du skulle bli handlare?
”Valmöjlighet har alltid förespråkats i familjen, men jag kände tidigt att butiksyrket var rätt för mig. Det finns inget roligare.”

Vad gillar du mest?
”Att möta kunderna och göra deras liv enklare varje dag”, säger han och tillägger:  

”Kunden ska alltid lämna butiken nöjd. Lyckas vi inte med det har vi något att jobba på.”

Ica Supermarket i Kalix omsätter cirka 50 miljoner kronor och har 18 anställda, utöver Markus Olofsson själv och hans båda föräldrar. 

Är du formellt sett dina föräldrars chef?
”Vi är alla tre delägare i bolaget. De lyssnar på vad jag säger, men jag ger inte order. Vi har delat upp det så att de arbetar med lite andra saker.”

Markus Olofsson kommer till butiken mellan 05:30 och 06:00 på morgonen. Han går en runda för att kontrollera hyllstatus och se vad de kan utveckla. Sedan brukar det bli en stund i lagret, innan han drar sig tillbaka till kontoret. 

”Det är mycket jobb med kassaräkningar och scheman. Just nu är det planering av sommarpersonal. Innan jag går hem brukar jag kika på läget i butiken. Det är viktigt att synas och prata med kunderna.”

Ibland trillar det in ansökningar från gamla klasskamrater som söker jobb, där drar han dock en gräns för att inte blanda ihop rollerna. 

”I den mån det går har jag som policy att inte anställa personer som jag känner väl. Det kan bli på fel grunder om det är någon som jag har gått i samma klass med från ettan till gymnasiet.”

Hur är det att ha arbetsgivaransvar för så många?
”Jag har drivit butiken sedan jag var 19–20 år och har alltid tyckt att det är väldigt kul att vara arbetsledare och få medarbetarna att växa och bli lite bättre varje dag.”

Han fortsätter: 

”I början fanns det alltid i bakhuvudet att jag var ung och grön. Nu upplever jag det inte som ett problem.”

Nästa mål i sikte är att är att bygga ut Supermarkets repertoar med egna kockar och även bidra till Kalix utveckling.

”Framledes är planen att driva en större butik. En Kvantum vore kul. Som entreprenör vill man gärna ta nästa steg, men jag skyndar långsamt. Det är viktigt att lära sig sin egen marknad från grunden.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?