Snart kommer vintern, vilket för Trafikverket innebär plogning och halkbekämpning för att säkra framkomligheten på vägarna. Inför årets vintersäsong inleds ett projekt med Volvo, då myndigheten kommer att få ta del av data från Volvobilar i hela Sverige för att kunna kartlägga halka och is på det statliga vägnätet bättre.
”För oss har säkerhet alltid varit viktig och vi försöker hela tiden förbättra säkerheten i våra bilar och i trafiken. Vi vet också att låg friktion på vägarna är ett problem vi har”, säger Eva Lahti, strategi- och affärsansvarig inom förarassistans och säkerhet på Volvo.
Samarbetet innebär att Trafikverket får in anonymiserad fordonsdata i form av olika mätpunkter, som till exempel vägfriktion och temperatur, från Volvobilar som rör sig ute i landet. Trafikverket får sedan ett kvitto i efterhand på hur väglaget sett ut på specifika sträckor – och ska på så sätt kunna ploga och salta mer effektivt.

Tekniken har funnits i Volvos bilar sedan 2016. Då introducerades ett system som övervakar vägens friktion och som delar informationen med andra Volvoförare. En Volvo som känner av en hal vägbana skickar automatisk informationen via en molntjänst till alla andra Volvobilar som befinner sig i närheten.
”Ju fler bilar som delar trafikrelaterad data, desto säkrare kommer våra vägar att bli. Vi delar med oss av den här halkinformationen till Trafikverket så att vi i förlängningen kan säkerställa att vägarna blir mindre hala. Om vår information kan hjälpa till att förbättra vägunderlaget så bidrar det i väldigt hög grad till trafiksäkerheten.”
Med cirka 20.000-25.000 mätpunkter per timme kommer mängden data som Trafikverket får ta del av att bli enorm. Ungefär 18.000 av Volvobilarna kommer att förmedla data till myndigheten varje dag.
Trafikverket underhåller drygt 10.000 mil väg året runt, en sträcka som nästan motsvarar två varv runt jorden. I dag är det särskilda bilar som testar friktionen på olika vägar. Det nya projektet ska leda till att arbetet blir mer kostnadseffektivt och mindre miljöpåverkande i framtiden, enligt myndigheten.
”En fördel är att vi kan följa upp de krav vi ställer på våra entreprenörer. Men även att det på sikt blir färre transporter för samma typ av åtgärder. Miljö och kvalité kommer att bli bättre med den här tekniken”, säger Christian Eriksson, enhetschef för vägtillstånd på Trafikverket.