1515
Annons

Sveriges vaccinsamordnare: Positivt att vi har ett vaccin till

Det blev som väntat ett godkännande av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Beslutet välkomnas av regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare.
Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare.Foto:Jesper Frisk

”Det är väldigt positivt att vi nu har ytterligare ett vaccin. Det kommer att spela en viktig roll i vårt vaccinationsprogram, även om den rollen blir mindre på grund av de leveransproblemen som Astra Zeneca AZN +0,27% Dagens utveckling har”, säger Richard Bergström.

Att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) skulle godkänna det brittisk-svenska läkemedelsbolagets vaccin var väntat, dock hade många förutspått en tydligare reservation vad gäller vaccinets effektivitet för personer över 65 år. Nu blev det mer en brasklapp.

”Det är ett fullt godkännande, sedan säger texten att man inte kan dra någon slutsats hur stor effekten är hos äldre. Men man ska komma ihåg att även om den viktigaste studien för godkännandet från Storbritannien inte innehöll äldre personer så har man nu praktisk erfarenhet därifrån i att vaccinera äldre. Det är alltså inget förbehåll, snarare ett ”medskick av information”, säger Richard Bergström.

Det är nu upp till varje land att ge rekommendationer om hur vaccinet ska användas och Richard Bergström ser fram emot Folkhälsomyndighetens vidare instruktioner.

”Nu kommer 400.000 doser av det här vaccinet i februari, vilket är en fördubbling av flödet, och det återstår att se vilka som bör erbjudas det. Sedan hoppas jag naturligtvis på att vi kommer att få ytterligare doser från Astra Zenecas övriga anläggningar och att de får bukt med sina produktionsproblem i Belgien så att det blir full fart andra kvartalet.”

Att olika vaccin kan komma att erbjudas till olika åldersgrupper, är det något som komplicerar logistiken kring en massvaccinering?
”Det är klart att det hade underlättat om det bara fanns ett vaccin att hantera. Det här är en helt ny situation för alla som har jobbat med vaccination tidigare. Det är ett nytt tänk som krävs”, säger Richard Bergström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?