1515
Annons

Sveriges största distributör står redo – ”låt oss inte krångla till det”

Det råder högtryck för distribution av årets influensavaccin på Oriolas lager i Mölnlycke. Samtidigt är bolaget redo att anta den betydligt större utmaningen i att få ut de kommande coronavaccinerna till landets alla hörn. 

Till vänster: Fredrik Pamp, affärsområdesdirektör för Oriola Sverige.
Till vänster: Fredrik Pamp, affärsområdesdirektör för Oriola Sverige.Foto:Patrik Olsson

På Oriola, ägare till Kronans Apotek och stor aktör inom logistik och distribution av läkemedel, jobbas det just nu febrilt för att drygt 2 miljoner doser av influensavaccin ska nå ut till den svenska befolkningen. 

”Vi ansvarar för nästan hela vaccindistributionen i Sverige med ungefär 6.000 olika kunder, alltifrån vårdcentraler och regioner till militären. Vi levererar också direkt till Sveriges 1.400 apotek, även om dessa flöden inte är lika stora”, säger Fredrik Pamp, affärsområdesdirektör för Oriola Sverige. 

Men hos Fredrik Pamp och hans kollegor råder också en spänd förväntan kring vad den betydligt större utmaningen att distribuera coronavaccin kommer att innebära för bolaget. 

”Vi är redo, vi har kapacitet och tillräckligt med folk för plock, pack och utskick.”

Foto:Patrik Olsson

Oriolas logistikkedja för vacciner bygger på det som är gängse i dag, nämligen förvaring i plus 2 till 8 grader celsius och full spårbarhet med hjälp av QR-koder. 

”Vi får leveranser från 150 ställen i Europa varje dag. Om ett vaccin tillverkas i Tyskland går det först till ett kyllager och därifrån med lastbil till vårt lager i Mölnlycke. Där packas det om i mindre förpackningar enligt regelverket GDP, Good Distribution Practice.”

Han är ödmjuk inför vilka specialkrav som kan komma med de nya coronavaccinerna, inte minst vad gäller temperatur, men riktar samtidigt en vädjan.

”Låt oss inte krångla till det utan hålla oss till de normala flöden som vi vet fungerar.”

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som ansvarar för distributionen av vaccinet till en plats per region och därefter är det regionerna som ansvarar för att vaccinet distribueras, och vid behov mellanlagras, ut till vaccinatörerna. 

”Vi har för avsikt att delta i en upphandling om centrallagring men den är inte utskickad ännu. Samtidigt är vi oroliga för det faktum att varje region själva ska lösa distributionen. Det är komplext, vaccinet är dyrt och det kommer att vara en bristvara under lång tid. Distributionen måste göras av de som har erfarenhet”, säger Fredrik Pamp. 

”Vi är i diskussion med fem regioner just nu”, säger han.

Foto:Patrik Olsson

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?