Annons

Sveriges sjukaste kommuner

I Ljusnarsberg är invånarna sjukskrivna fyra gånger så ofta som i Danderyd.

Men hur står det egentligen till med hälsan i din kommun? Nu får du svaret.

Bild:Maja Suslin/TT

Svenskarna blir allt friskare. Åtminstone om man studerar det så kallade ohälsotalet, det vill säga antalet dagar som ersätts av Försäkringskassan via sjukförsäkringen, antingen i samband med sjukskrivning eller sjukersättning.

Men skillnaderna mellan olika delar av landet är fortfarande stora. Förra året var detta tal som högst i Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Där fick varje invånare pengar för i snitt 45,3 dagar från sjukförsäkringen. I Danderyds kommun, däremot, var detta tal nästan fyra gånger lägre. Där ersattes i genomsnitt bara 12,2 dagar per invånare.

Men vad beror dessa skillnader på? Varför är invånarna i en kommun väsentligt mycket sjukare än i en annan? Intuitivt kan man tycka att ohälsan borde vara rättvist och jämnt fördelad över landet, men icke.

"För det första är detta tal inget direkt mått på själva ohälsan, utan hur många dagar som ersätts av sjukförsäkringen. Det måste man ha klart för sig, även om det givetvis finns en stor korrelation med hälsan i kommunerna", säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan.

Med detta sagt går det ändå att identifiera ett antal olika saker som kan förklara dessa skillnader. En anledning är befolkningens ålderssammansättning, där en äldre befolkning undantagslöst är sjukare än en yngre.

"På kommunnivå kan det få stor betydelse, exempelvis om det finns en ort med ett universitet som lockar till sig yngre, eller en glesbygdskommun med många äldre", säger Peje Bengtsson.

En annan förklaring är socioekonomiska faktorer, där grupper med en starkare socioekonomi, som är mer välutbildade och tjänar bättre, tenderar att vara friskare än grupper med lägre socioekonomi. Arbetsmarknadens sammansättning spelar också roll. Ju fler olika typer av arbeten det finns, som i Stockholm, desto lägre sjuklighet.

"I dessa kommuner är det enklare även för de med vissa funktionshinder eller sjukdomar att hitta ett arbete", säger Peje Bengtsson.

Att studera ohälsotalet för enstaka år är vanskligt. För att få en bild av utvecklingen bör man i stället jämföra olika tidserier med varandra.

Om man jämför åren 2001–2005 med åren 2013–2017, så ser man att ohälsotalet mellan dessa år sjunkit i Sveriges samtliga 290 kommuner. Även i Danderyds kommun har det gått ner kraftigt – från 21,6 till 12,4 dagar.

"Det är egentligen det som är det mest intressanta, dessa tydliga mönster. Att trenden är densamma. Om ohälsotalet minskar kraftigt i Haparanda, så går det även ner i Danderyd", säger Peje Bengtsson.

Som allra mest har det sjunkit i Bjurholms kommun där antalet dagar per invånare och år som ersätts med sjukförsäkringen minskat med 35 stycken. Faktum är att de 15 kommuner där ohälsotalet sjunkit som allra mest är alla belägna i Norr- eller Västerbotten.

En förklaring till detta, säger Peje Bengtsson, är den "kultur" som har funnits och delvis finns i vissa delar av landet, framför allt i norra Sverige, där viljan att sjukskriva eller förtidspensionera människor har varit större.

"Dessa skillnader var mycket mer framträdande för tio, femton år sedan. Men i dag har många av de som blev förtidspensionerade då nått pensionsåldern och då upphör sjukersättningen (förtidspensionen) att gälla", säger Peje Bengtsson.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?