1515

Sveriges Radio bör ta lärdom av BBC

Det blåser om public service. 

När både Sveriges Radio och BBC inom någon vecka hamnar i svåra förtroendekriser, är det lätt att dra paralleller. I båda fallen handlade det om tongivande nyhetsprogram, en journalistik som seglat under falsk flagg och chefer som kritiserats för att ha lagt locket på snarare än att tvätta byken.

Foto:Christine Olsson

På SR skandalen med islamistbevakningen, där ansvarig reporter haft ett privat förhållande med den hon granskat. Och för BBC, där det stora Panorama visar sig ha förfalskat bankdokument för att säkra intervjun med prinsessan Diana. Ett litet äventyr som ansvariga chefer visar sig ha ägnat 25 år att mörka mot medier, samtidigt som man sparkat interna visselblåsare.

Jag har själv arbetat för public service, och vet att kompetenta och ödmjuka medarbetare finns på alla nivåer. Men har också sett hur man på systemnivå kan låta som en tondöv låtsas-myndighet.

För oss som värnar om public service är det intressant att jämföra hur man hanterat kritiken. SR har satt sin HR-avdelning att utreda ärendet. Den typen av intern utredning gjordes först på BBC, och resulterade i ett frikännande av Panorama. Men ett antal tidningar fortsatte gräva. När BBC fick en ny vd i höstas, Tim Davie, valde han att gå till botten med frågan. En före detta jurist från högsta domstolen, Lord Dyson, kallades in och upptäckte en större mörkläggning, vilket resulterat i avgångar och omfattande debatt.

BBC, som sedan tidigare är hårt ansatt av regeringen, är public services Moderskepp. Störst och vackrast tar hon täten i sin flotta. Dit hon far, far också public service i vårt land. Nu skall BBC:s legala ramverk ses över. Bolaget har ända sen brexitomröstningen varit kritiserat för att inte ha kunnat hantera det nya politiska landskapet. Genom Panoramakrisen flammar det till ytterligare. Kan vi lita på nyheterna? Och mot vem svarar public service? 

Governance är komplext på public service. Man bör ha armslängd avstånd till politiken. Men vem bestämmer istället? Dessutom ställer den digitala utvecklingen public service inför nya utmaningar. Nästan allt man gör kan också andra göra. Netflix gör bättre drama, de kommersiella kanalerna lika bra underhållning, och de bästa sporträttigheterna auktioneras ut till högst betalande.

Kvar, nästan ensamt som usp, står just nyheter i vid mening. Dels det dagsaktuella materialet, men också berättelser om tiden, och om natur, vetenskap och kultur. Sådana program gör få andra, och sällan lika bra. Därför blir trovärdigheten kopplade till just dessa program avgörande för public service framtid.

BBC:s vd kämpar nu för att visa att lärdomar dragits. Kan SR på sitt hörn dra lärdom från BBC:s resa, som visar att först när en extern utredare tillkallas, kommer en opartisk sanning fram?


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?