Annons

Sveriges nya vapen mot utländska köpoffensiver

Coronapandemin har satt Sveriges sårbarhet för fientliga förvärv i blixtbelysning. 

Från i höst har regeringen nya verktyg.

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg.

Säkerhetspolisen har under flera år varnat för att främmande makt, särskilt Kina och Ryssland, kan göra strategiska uppköp för att komma över kritisk infrastruktur och annan säkerhetskänslig teknologi, senast i sin årsbok för 2019. 

När många företag drabbas av coronakrisen ökar den här utsattheten, påpekar inrikesminister Mikael Damberg. 

Som Di kunde avslöja redan på söndag går regeringen fram med nya åtgärder för att motverka oönskade utländska uppköp. 

Ett av dem innebär att Inspektionen för strategiska produkter, ISP, får befogenhet att hämta in uppgifter om utländska investerare och ett svenskt bolag om en investering riskerar att påverka säkerheten. 

Det innebär att regeringen efter sommaren kommer att kunna förbjuda överlåtelser av skyddsvärda verksamheter.

”Vi tar det mest skyddsvärda först”, säger Mikael Damberg och pekar på att förslaget i sin helhet kommer i en utredning som beräknas vara klar nästa höst. 

Flera EU-länder, däribland Tyskland, har mer långtgående lagstiftning på området. EU-kommissionens ordförande uppmanade för snart två månader sedan medlemsstater, som liksom Sverige inte har lagliga möjligheter att stoppa fientliga förvärv, att agera. 

”EU är och kommer att förbli en öppen marknad för direkta utländska investeringar. Men denna öppenhet är inte ovillkorlig”, sa hon. 

Frågan aktualiserades även av Moderaterna tidigare i våras. Men näringsminister Mikael Damberg tillbakavisar att Sverige agerar senfärdigt. Han pekar samtidigt på att vågen har två skålar. 

”Vi får inte slå undan benen för legala men framför allt produktiva och tillväxtvänliga investeringar i Sverige”, säger han. 

Nyligen rapporterade Sveriges Radio att SAS är skyldigt kinesiska leasingbolag 6 miljarder kronor. Just nu pågår en rekapitalisering i bolaget i samverkan med ägare och andra intressenter, enligt bolaget. 

”Det pågår en diskussion mellan ägare just nu”, säger handelsminister Anna Hallberg (S). 

”Det är en väldig skillnad mellan SAS situation och Norwegians situation när man gick in i den här krisen”, säger Mikael Damberg. 

Kan ISP stoppa ägare som kommer in från skuldsidan med en sådan här lag?
”Nej det är ju inte möjligt att i det här läget med de uppdrag vi ger att nu stoppa detta. Det är ju en bredare diskussion om granskning av direktinvesteringar som måste titta på var avgränsningen är till bolag som är så pass skyddsvärda att man skulle kunna säga nej. Säkerhetsskyddslagen gäller det mest skyddsvärda och vi börjar där”, säger Mikael Damberg. 

ISP får även på andra sätt en nyckelroll, som Sveriges kontaktpunkt gentemot EU när EU-förordningen ska införlivas med svensk lag. Myndigheten tillsammans med Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarets materielverk (FMV) får uppdrag att stärka arbetet mot säkerhetshotande direktinvesteringar till oktober 2020. 

Dessutom inleder FOI en kartläggning av vilka investeringsobjekt som är särskilt värda att skydda och vilken typ av investerare som medför särskilda risker. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?