1515
Annons

Sveriges ingenjörer: Låga lokala löneavtal trots god konjunktur

Det kärvar på flera håll i de lokala avtalsförhandlingarna för Sveriges Ingenjörer. Trots att industriföretagen går bra och det råder stor brist på ingenjörer är det svårt att få upp löneökningarna lokalt. Fortsätter de lokala löneavtalen att fungera så här dåligt kan det komma krav på att byta till en avtalsmodell med mer centralt bestämda löneökningar.

Det säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Nyhetsbyrån Direkt. 

"På många företag erbjuds vi försumbart mer än det centrala avtalet, trots god konjunktur och en stor brist på ingenjörer. Företagen skriker efter folk och många nyanställer, inte minst i fordonsindustrin i Göteborgsområdet, men det händer ingenting med lönerna", säger hon.

Sveriges Ingenjörer har avtal med ett stort inslag av lokal lönebildning, men med en stupstock där det centrala avtalet på i år 2 procent gäller om parterna lokalt inte lyckas komma överens. 

"Arbetsgivarna vill ha lokal lönebildning, men tanken med de processavtal vi har är att de ekonomiska förutsättningarna ska spela in, man ska kunna ge och ta. I dåliga tider håller vi igen och i bra tider ska löneökningarna bli högre, men det struntar arbetsgivarna helt i", säger Camilla Frankelius.

Hon säger att det nu kärvar i årets lokala förhandlingar på bland annat Scania och Volvo, där parterna lokalt inte har lyckats komma överens. 

Lisa Lorentzon är ordförande för Akademikerförenigen på Scania. Hon säger att Scania i år erbjudit löneökningar på 2,38 procent, samma som i fjol. 

"Ska man då ge högre löneökningar till dem som överträffar sina mål kommer de som fullgjort målen och presterat enligt förväntan att få en löneökning på under 2 procent, vilket skulle innebära en reallönesänkning nu när inflationen stigit. Det är ett skambud", säger hon till Direkt.

Fackens utgångsbud på Scania är att de som presterat enligt förväntan ska få 4 procents löneökningar, för att behålla en god reallöneutveckling.

"Man måste ha med i sammanhanget att inflationen stigit. Man har börjat vänja sig vid att vi haft runt 2 procents löneökningar de senaste åren, men då har vi också haft nära nollinflation. Lönerna kan inte ligga kvar där nu när inflationen stigit", säger Lisa Lorentzon.

Hon tillägger att parterna inte rört sig närmare varandra sedan de lade fram sina första bud. 

"Scania vill inte ens diskutera vårt bud, trots rekordår för Scania", säger hon.

Förhandlingschef Camilla Frankelius säger att civilingenjörer i industrin under 2017 fick löneökningar på i genomsnitt 2,3 procent.

"Det är 0,3 procents löneglidning inklusive byten av tjänster. Det är väldigt lite med tanke på den goda konjunkturen", säger hon.

Hon säger att om löneökningarna även fortsättningsvis blir så låga trots en stark konjunktur kan Sveriges ingenjörer komma att behöva fundera på vilken lönemodell de ska ha i nästa avtal, som ska förhandlas fram 2020.

"Det finns, tyvärr skulle jag säga, tankar bland våra förtroendevalda på att gå över till avtal med mer centralt bestämda löneökningar. Detta bör man ta på allvar. Vill man ha lokal lönebildning måste man se till att den även fungerar i bra tider", säger Camilla Frankelius.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?