Hoppa till innehållet

Annons

Sveriges ingenjörer: Låga lokala löneavtal trots god konjunktur

Det kärvar på flera håll i de lokala avtalsförhandlingarna för Sveriges Ingenjörer. Trots att industriföretagen går bra och det råder stor brist på ingenjörer är det svårt att få upp löneökningarna lokalt. Fortsätter de lokala löneavtalen att fungera så här dåligt kan det komma krav på att byta till en avtalsmodell med mer centralt bestämda löneökningar.

Det säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Nyhetsbyrån Direkt. 

"På många företag erbjuds vi försumbart mer än det centrala avtalet, trots god konjunktur och en stor brist på ingenjörer. Företagen skriker efter folk och många nyanställer, inte minst i fordonsindustrin i Göteborgsområdet, men det händer ingenting med lönerna", säger hon.

Sveriges Ingenjörer har avtal med ett stort inslag av lokal lönebildning, men med en stupstock där det centrala avtalet på i år 2 procent gäller om parterna lokalt inte lyckas komma överens. 

"Arbetsgivarna vill ha lokal lönebildning, men tanken med de processavtal vi har är att de ekonomiska förutsättningarna ska spela in, man ska kunna ge och ta. I dåliga tider håller vi igen och i bra tider ska löneökningarna bli högre, men det struntar arbetsgivarna helt i", säger Camilla Frankelius.

Hon säger att det nu kärvar i årets lokala förhandlingar på bland annat Scania och Volvo, där parterna lokalt inte har lyckats komma överens. 

Lisa Lorentzon är ordförande för Akademikerförenigen på Scania. Hon säger att Scania i år erbjudit löneökningar på 2,38 procent, samma som i fjol. 

"Ska man då ge högre löneökningar till dem som överträffar sina mål kommer de som fullgjort målen och presterat enligt förväntan att få en löneökning på under 2 procent, vilket skulle innebära en reallönesänkning nu när inflationen stigit. Det är ett skambud", säger hon till Direkt.

Fackens utgångsbud på Scania är att de som presterat enligt förväntan ska få 4 procents löneökningar, för att behålla en god reallöneutveckling.

"Man måste ha med i sammanhanget att inflationen stigit. Man har börjat vänja sig vid att vi haft runt 2 procents löneökningar de senaste åren, men då har vi också haft nära nollinflation. Lönerna kan inte ligga kvar där nu när inflationen stigit", säger Lisa Lorentzon.

Hon tillägger att parterna inte rört sig närmare varandra sedan de lade fram sina första bud. 

"Scania vill inte ens diskutera vårt bud, trots rekordår för Scania", säger hon.

Förhandlingschef Camilla Frankelius säger att civilingenjörer i industrin under 2017 fick löneökningar på i genomsnitt 2,3 procent.

"Det är 0,3 procents löneglidning inklusive byten av tjänster. Det är väldigt lite med tanke på den goda konjunkturen", säger hon.

Hon säger att om löneökningarna även fortsättningsvis blir så låga trots en stark konjunktur kan Sveriges ingenjörer komma att behöva fundera på vilken lönemodell de ska ha i nästa avtal, som ska förhandlas fram 2020.

"Det finns, tyvärr skulle jag säga, tankar bland våra förtroendevalda på att gå över till avtal med mer centralt bestämda löneökningar. Detta bör man ta på allvar. Vill man ha lokal lönebildning måste man se till att den även fungerar i bra tider", säger Camilla Frankelius.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera