ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
SÅ BLIR 2017

Sveriges hushåll: Allt blir dyrare nästa år

  • Foto: Colourbox

Svenska hushåll tror på både stigande bostadspriser och bolåneräntor under 2017. Men en tredjedel tror på fallande börskurser. Det visar en färsk undersökning från SBAB.

2016 sjunger nu på sista versen och det nya året närmar sig med stormsteg. Inför det nya året har SBAB genomfört en enkätundersökning över hushållens förväntningar på bolåneräntor, bostadspriser och börsen under det kommande året.

När det kommer till bostadsräntorna väntar sig 45 procent av de svarande att räntorna kommer stiga medan 34 procent tror att de kommer vara oförändrade. 21 procent föutspår att de kommer sjunka.

”Den rörliga boräntan har legat mer eller mindre still under hela 2016. Mycket talar för att det inte blir några större förändringar under nästa år heller, även om det alltid finns ett stort mått av osäkerhet. Så som förutsättningarna ser ut i dagsläget så är sannolikheten för stigande ränta framöver högre än sannolikheten för sjunkande ränta”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Bostadspriserna har fortsatt upp under 2016, dock i en mer dämpad takt än tidigare. Enligt Valueguards siffror för november låg prisuppgången på 8 procent under de senaste tolv månaderna.

Blickar vi framåt mot 2017 tror 56 procent av hushållen på fortsatt stigande bostadspriser, 21 procent tror på oförändrade medan 22 procent väntar sig fallande bostadspriser. En tredjedel av hushållen spår dock att ökningen landar på relativt marginella 1-4 procent.

”Hushållen är försiktigt optimistiska om prisutvecklingen på bostadsmarknaderna under 2017. Så länge räntenivån inte drar iväg uppåt och vi inte får några negativa överraskningar från konjunkturen eller finansmarknaderna så finns det goda förutsättningar för att de får rätt”, säger Tor Borg.

Om inget dramatiskt inträffar under mellandagarna kommer även börsåret 2016 att gå till historien som en relativt munter historia och på tisdagen är Stockholmsbörsen upp 6,3 procent sedan klockorna ringde in 2016.

Bland hushållen finns det en viss optimism kring börsåret 2017. 42 procent av de svarande tror på stigande börskurser under året medan 26 procent väntar sig en oförändrad nivå och 33 procent fallande kurser. 16 procent förutspår en tydlig uppgång på över 5 procent.

Undersökningen genomfördes i mitten av december och totalt har 1.039 personer svarat på enkäten.

https://infogr.am/0bdd9c6f-a595-4a4e-a293-f92299bc4c8d

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies