1515
Annons

Sveriges Hollywood fyller 100

Sveriges Hollywood, Filmstaden i Råsunda, fyller 100 år. 

Det planerade firandet i våras fick ställas in på grund av corona. Nu gör man ett nytt försök utomhus under sista helgen i augusti. Och den här gången ska det bli av.

Annica Johansson, verksamhetsledare för stiftelsen Filmstaden Kultur.
Annica Johansson, verksamhetsledare för stiftelsen Filmstaden Kultur.Foto:Jesper Frisk
Annica Johansson, verksamhetsledare för stiftelsen Filmstaden Kultur.
Annica Johansson, verksamhetsledare för stiftelsen Filmstaden Kultur.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Teatervagnen av Peter Linde, 2015. Konstverket är beskuret.
Teatervagnen av Peter Linde, 2015. Konstverket är beskuret.Foto:Jesper Frisk

Det var det nybildade filmbolaget SF, Svensk Filmindustri, som lät bygga Filmstaden på en plats stor som tio fotbollsplaner. Den första långfilmen, Victor Sjöströms Körkarlen, började spelas in under våren 1920 innan Filmstaden var riktigt färdigbyggd. 

Detta var under den guldålder för svensk film som öppnade portarna till det riktiga Hollywood i Kalifornien, USA. Den förste som reste dit var regissören Victor Sjöström, tätt följd av epokens andra mästerregissör Mauritz Stiller som reste tillsammans med skådespelerskan Greta Garbo. ”Den gudomliga”, som hon kallades, blev kvar i Hollywood och gjorde succé.

På Greta Garbos väg 3 i Sveriges Hollywood ligger portvaktsstugan med den ikoniska portalen som leder in till området. I portvaktsstugan finns det populära våffelkaféet och där håller stiftelsen Filmstadens Kultur till. Den har till uppgift att förvalta Filmstadens anrika historia. Verksamhetsledare är konstnären Annica Johansson.

”Jag har varit längst tid på området av alla, sedan 1996. När jag kom hit var området ganska öde, jag hade en egen nyckel till portalen. Det var väldigt risigt här då om jag säger så.”

Efter cirka 400 filminspelningar hade SF lämnat Filmstaden i början av 1970-talet och Riksteatern, som kom efter, hade flyttat till Hallunda. Finanskrisen i början av 1990-talet gjorde att det planerade bostadsbyggandet lades på is. Då gjorde Filmstaden oväntat comeback, filmproduktionen återupptogs under några få år. Den sista storfilm som spelades in här var Glasblåsarnas barn med Stellan Skarsgård.

De nedgångna lokalerna hade upplåtits på rivningskontrakt till musiker, filmare och konstnärer som Annica Johansson, den enda som är kvar från den tiden. 

”Jag har faktiskt min ateljé i Ingmar Bergmans gamla kontorsrum, längst ned i hörnan av klädlogehuset.”

Det hände att Filmstaden fick besök från Hollywood. Greta Garbo och Ingrid Bergman återvände till den arbetsplats där de hade fostrats och 1953 kom den amerikanska filmstjärnan Gregory Peck på besök. 

Av de filmateljéer som den Oscarbelönade Gregory Peck fick se under sitt studiebesök finns bara den lilla kvar. Stora ateljén revs vid millennieskiftet när bostadsbyggandet inleddes. 

”Vi gjorde allt vi kunde för att stora ateljén skulle bevaras, men vi klarade inte det. Det var katastrof”, säger Annica Johansson.

De som protesterade mot rivningen hade organiserat sig i Bevara Gamla Filmstaden, en förening som 2002 ombildades till Stiftelsen Filmstadens Kultur. 

Av de 100 år gamla fastigheterna är åtta bevarade, inklusive den tidigare personalrestaurangen Backstugan, som avviker med sin alphyddeliknande arkitektur. 

Vid lilla ateljéns kortsida står skulptören Peter Lindes staty Teatervagnen från 2015, en hyllning till Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet. Peter Linde har det senaste året varit omskriven för statyn i Malmö av Zlatan Ibrahimovic, som vandaliserats efter att fotbollsstjärnan gått in som ägare av rivalen Hammarby. 

Statyn Teatervagnen tillhör stiftelsen, liksom portvaktsstugan.

”Det är en väldig fördel, därmed har vi inte så höga kostnader. Och kaféet går rätt bra faktiskt, även om intäkterna bara är kanske 60 procent av det normala på grund av corona”, säger Annica Johansson.

Ett hundraårsjubileum går inte att skjuta upp hur länge som helst och sista helgen i augusti ska det bli av.

”Vårt stora årliga evenemang är Filmstadens dag, som alltid är sista söndagen i augusti. Då brukar det komma 5.000 personer, hela området lever upp”, säger Annica Johansson. 

”Nu har vi tänkt fira med utomhusbio, utställningar, guidade visningar, en arkitekturmodell som visar hur Filmstaden såg ut 1920 och annat under dagarna tre, fredag–söndag. Det är ett delvis inhägnat område och jag tror man kan reglera publikantalet med biljetter som man får boka i förväg.”

”Någon rusning kanske det inte heller blir. Vi skulle i princip ha kunnat fortsätta med våra söndagsvisningar, vi har normalt ganska många grupper som vill komma och titta, men det har totalt dött ut under corona.”

 


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?