Sveriges första 5G-nät aktiverat

Tele2 har på söndagen aktiverat Sveriges första publika 5G-nät. Företaget hinner därmed före Telia och Ericsson, som skulle presentera sitt nya nät på måndag.

De allra flesta telefoner saknar dock kapacitet att nyttja tekniken i dag.

Foto:Mark Schiefelbein

”I dag är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5G-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5G-nät”, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

För detta krävs dock att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5G ske automatiskt, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

”Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet.”

Enligt Dagens Nyheter har Telia och Ericsson kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första 5G-nät, som troddes bli det första att lanseras i Sverige. Men nu hinner alltså Tele2 före.

Hur viktigt var det för er att vara först?

”Vi var först att lansera 4G nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5G. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här.”

Nästa steg blir att göra nätet tillgängligt för fler.

”Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5G, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid.”

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

”Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken”, sade Jens Zander.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?