Hoppa till innehållet

Annons

Sveriges första 5G-nät aktiverat

Tele2 har på söndagen aktiverat Sveriges första publika 5G-nät. Företaget hinner därmed före Telia och Ericsson, som skulle presentera sitt nya nät på måndag.

De allra flesta telefoner saknar dock kapacitet att nyttja tekniken i dag.

Foto:Mark Schiefelbein

”I dag är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5G-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5G-nät”, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

För detta krävs dock att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5G ske automatiskt, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

”Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet.”

Enligt Dagens Nyheter har Telia och Ericsson kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första 5G-nät, som troddes bli det första att lanseras i Sverige. Men nu hinner alltså Tele2 före.

Hur viktigt var det för er att vara först?

”Vi var först att lansera 4G nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5G. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här.”

Nästa steg blir att göra nätet tillgängligt för fler.

”Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5G, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid.”

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

”Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken”, sade Jens Zander.

Innehåll från Uppsala UniversitetAnnons

Elektroteknik driver teknikutvecklingen

Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.
Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.

Sveriges behov av kompetens inom elektroteknik ökar i takt med samhällets krav på elektrifiering och grön omställning. Uppsala universitet är en av landets främsta läroanstalter inom elektroteknik och står redo att utbilda en ny generation av ingenjörer och specialister.

Framtidens stora utmaningar kräver kompetens inom elektroteknik. Elektrifiering av fordonsflottan och industri samt utveckling av kraftelektronik är bara några av de stora förändringarna som står inför oss. För att möta dessa krav och möjliggöra för nya innovationer behövs en stark och kompetent arbetskraft.

Uppsala universitet erbjuder en omfattande utbildning inom elektroteknik. Programmen inkluderar både civil- och högskoleutbildning, med fokus på praktiska projekt där eleverna får möjlighet att bygga och arbeta med elsystem inom olika tillämpningsområden.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Bred och allsidig kompetens för nya generationens ingenjörer inom elektroteknik

Johan Forslund, biträdande lektor på elektricitetslära på Uppsala universitet, betonar vikten av att utbilda en ny generation av ingenjörer med en bred och allsidig kompetens inom elektroteknik:

– Vi speglar det som händer i samhället genom vår forskning och utbildning. Elektroteknik är ett ämne som är mycket bredare än många tror, och har tillämpningar inom allt från fordon, sensorer och transmission till vattenkraft, solkraft och vindkraft. Det råder stort behov på arbetsmarknaden, så det är viktigt att fler får upp ögonen för ämnet och inser vilka möjligheter det kan ge.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Martin Hellgren, ordförande för Elektrosektionen och student vid Uppsala universitet, delar Forslunds synpunkt om vikten av en bred och allsidig utbildning inom elektroteknik.

– Våra utbildningar fokuserar på praktiskt arbete och projekt där vi kan tillämpa vår teoretiska kunskap. Det är viktigt att vi som studenter får möjlighet att arbeta med verkliga problem och utmaningar inom olika tillämpningsområden för att förbereda oss för framtidens arbete inom elektroteknik, säger han och fortsätter:

– Sedan får man inte glömma att allt inte handlar om plugget – studentlivet runtomkring är minst lika kul i Uppsala! 

En kompetens inom elektroteknik kommer att vara avgörande för att möta framtida utmaningar och för att möjliggöra för nya innovationer som kan bidra till en grön och hållbar framtid.

Om du har en passion för teknik och vill vara med och skapa en bättre framtid, kan en utbildning inom elektroteknik vara rätt val för dig. 

3 anledningar att söka en utbildning i elektroteknik:

1. Breda karriärmöjligheter inom en rad olika branscher, exempelvis fordonsindustrin, kraft- och energisektorn och telekommunikation.

2. En starkt praktisk inriktning, med projektarbeten och examensarbeten som ger studenterna chansen att tillämpa sin teoretiska kunskap i praktiska projekt och problem.

3. Rikt studentliv med nationer, kårer och föreningar som ger möjlighet till både sociala och professionella nätverk. Elektroteknikstudenterna har självklart sin egen sektion, E-sektionen. 

Besök institutet för elektroteknik här

Mer från Uppsala Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Uppsala Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera