1515
Annons

Sveriges första 5G-nät aktiverat

Tele2 har på söndagen aktiverat Sveriges första publika 5G-nät. Företaget hinner därmed före Telia och Ericsson, som skulle presentera sitt nya nät på måndag.

De allra flesta telefoner saknar dock kapacitet att nyttja tekniken i dag.

Foto:Mark Schiefelbein

”I dag är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5G-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5G-nät”, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

För detta krävs dock att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5G ske automatiskt, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

”Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet.”

Enligt Dagens Nyheter har Telia och Ericsson kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första 5G-nät, som troddes bli det första att lanseras i Sverige. Men nu hinner alltså Tele2 före.

Hur viktigt var det för er att vara först?

”Vi var först att lansera 4G nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5G. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här.”

Nästa steg blir att göra nätet tillgängligt för fler.

”Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5G, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid.”

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

”Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken”, sade Jens Zander.


”Storskalig rekrytering närmast omöjlig med dagens löner”

Färre än en procent av ingenjörerna i landet är arbetslösa. Nu varnar facket för havererade anställningsplaner om inte industrin i norr är beredd att betala Stockholmslöner. 

”Storskalig rekrytering blir närmast omöjlig med dagens lönenivåer”, säger Johan Kreicbergs på Sveriges ingenjörer.

Foto:Mostphotos

Arbetslösheten bland landets ingenjörer är rekordlåg – bara 0,9 procent står för närvarande utan jobb. Det finns alltså en del erbjudanden att välja mellan, konstaterar fackförbundet Sveriges ingenjörer som hävdar att det blir svårt att rekrytera de volymer som behövs till den gröna industrin i norra Sverige. 

Trots bristen på kompetens ligger snittlönen för en ingenjör i Västerbotten respektive Norrbotten fortfarande cirka 15 procent under den i Stockholm och mellan 5–10 procent lägre än den i stora delar av övriga Sverige. 

”Min slutsats är att storskalig rekrytering blir närmast omöjlig med dagens lönenivåer”, kommenterar Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer, och tillägger: 

”Det kommer också att bli betydligt svårare att behålla de ingenjörer som redan bor i norra Sverige.” 

Vidare anser han att de nettoökningar som lyfts fram blir missvisande, eftersom lönerna drar ned jobbens attraktionskraft.

”Skillnaderna har funnits i många år och har kunnat upprätthållas av att få varit beredda att flytta från sin arbetsmarknadsregion. Dessutom har de vägts upp av bostadspriserna i exempelvis Stockholm.”

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer.
Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer.Foto:Press

Med pandemin och möjligheterna att jobba på distans har arbetsmarknaden vidgats. Bland ingenjörer märks en tydlig trend att fler tar arbete i en annan del av landet, utan att flytta från hemorten. 

”Vi ser hur medlemmar förhandlar fram lösningar, där man bara behöver vara fysiskt på arbetsplatsen någon dag i veckan. Det kan förbättra rekryteringsutsikterna för bolag långt norrut. Samtidigt ökar konkurrensen om de ingenjörer som redan bor i regionen”, fortsätter Johan Kreicbergs. 

Bara 8 procent av medlemmarna, framför allt yngre ingenjörer, är beredda att flytta till en ort för en löneökning på 10–15 procent. Om eventuell partner också får ett jobb på orten ökar andelen som kan tänka sig att flytta till 16 procent. 

”Ifall man dessutom får styra varifrån man utför arbetet skulle ytterligare 26 procent acceptera jobberbjudandet. Det motsvarar cirka 60.000 ingenjörer”, säger han vidare. 

Lockar inte lägre bostadskostnader?
”För många är det en för stor apparat att ta med sig familjen och rycka barnen från skolan. De flesta är inte beredda att sälja sin bostad och starta ett helt nytt liv.”

Lösningen, som han ser det, är att erbjuda distansarbete och motsvarande löner som i huvudstaden. 

”Utmaningen är inte bara att rekrytera ny kompetens, utan också att behålla den man har nu när en nationell arbetsmarknad öppnats upp”, säger Johan Kreicbergs och betonar:

”Det är en galen efterfrågan på ingenjörer. Minskar inte löneskillnaderna, blir det i princip omöjligt att tillgodose personalbehovet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?