Annons

Sveriges enda ålodling fyller både julbord och hav

Sveriges enda ålodling har bråda dagar inför julen. Men det mesta som Scandinavian Silver Eel odlar går inte till konsumtion utan till utsättning av ål i sjöar och hav. ”Därför bidrar vi till att rädda den utrotningshotade ålen”, säger bolagets vd Richard Fordham.

Silver Eels vd Richard Fordham.
Silver Eels vd Richard Fordham.Foto:Lars Jansson

Synen är kanske inte helt aptitlig för allas ögon. På sitt karaktäristiska sätt slingrar sig tusentals ålar runt varandra i ett stim som far runt i bassängen. I baracken finns 28 likadana bassänger, alla med rundade hörn för att ålarna ska kunna röra sig smidigt. Vattnet är 25 grader, det är vid den temperaturen som ålen växer till sig som bäst. En specialgjord maskin tömmer en annan bassäng på ålar och sorterar alla efter olika storlekar och vikt där de största säljs. Varje år säljer Silver Eel runt 100 ton ål till konsumtion, berättar Richard Fordham. 

”Av det går 90 procent till Holland där ålarna röks och fileas för att sedan säljas vidare till olika länder i Europa. Övriga ålar säljer vi till rökerier i Sverige eller säljer själva på olika sätt.”

Silver Eel är i dag ensamma i Sverige om att odla ål. Veckorna innan jul är bolagets mest hektiska period när restauranger och hushåll traditionsenligt vill ha med den feta fisken på julborden. Men det är en stor skillnad mot hur det har varit. Ålbeståndet har sjunkit dramatiskt i Europa under lång tid och arten är hotad enligt Naturvårdsverket. 

Livsmedelskedjor och de flesta restauranger har därför sedan länge slutat att sälja ål. Silver Eels verksamhet har samtidigt blivit en måltavla för människor och organisationer som menar att bolaget är en del av problemet eftersom det uppmuntrar ålfiske genom att köpa in ålyngel. 

”Många brinner för ålens överlevnad och vi blir ständigt kontaktade av upprörda människor. Men vi försvarar oss med att vi faktiskt gör nytta för ålen och tvärtom hjälper till att få upp ålbeståndet.  Anledning är att de flesta ålar som vi odlar inte går till konsumtion utan till utsättning i sjöar och hav”, säger Richard Fordham och börjar förklara ålens speciella livscykel. 

Den fortplantar sig på flera tusen meters djup i Sargassohavet. Ålyngel följer sedan golfströmmen till Europa för att växa till sig i söt- eller bräckt vatten. När de efter 15 år uppnått könsmogen ålder vandrar de tillbaka till Sargassohavet för att fortplanta sig. 

Silver Eel köper in ålyngel, kallade glasålar, som fångats i floder i Frankrike och England. Ålen väger då bara 0,3 gram. 

”Det stora problemet för ålens överlevnad är att mindre än fem procent av alla ålyngel överlever i naturen där många dör i kraftverk och andra hinder. Hos oss överlever över 95 procent av alla glasålar. Dessutom växer de till sig snabbare i vårt varma vatten.”

Foto:Lars Jansson

Runt 75 procent av alla ålar som odlas i Silver Eeels bassänger säljs för utsättning. Köpare är yrkesfiskare, med tillstånd att fiska ål, som vill se om sitt bestånd. En annan köpare är kraftbolag som enligt lagar måste ersätta ål som dör när de passerar deras vattenkraftverk. 

”Men den stora köparen är svenska staten som framför allt sätter ut våra ålar på västkusten för att de ska kunna återvända till Sargassohavet och bidra till ålens livscykel. Enligt forskningen fungerar det bra, runt 90 procent av alla ålar som simmar tillbaka kommer från odlingar. Vi tycker därför att vi har belägg för att vi bidrar till att rädda ålen”, säger Richard Fordham. 

Silver Eel finns på kemibolaget Kemiras anläggning, strax söder om Helsingborg. Den drogs igång redan på 1980-talet då den dåvarande ägaren, Boliden Kemi, ville utnyttja överskottsvärmen som uppstod av kemiproduktionen i fabriken. Richard Fordham var med redan på den tiden och blev senare en av sex delägare när Kemira år 2006 sålde sin ålodling för en symbolisk summa. Han berättar att det har varit en tuff kamp där vinstår blandats med röda siffror andra år. Ifjol föll omsättningen med 23 procent och bolaget redovisade en förlust på nära en miljon kronor.  

I år blir det en liten vinst för Silver Eel, enligt Richard Fordham, som samtidigt säger att det långt ifrån bara är resultatet som oroar. Bolaget är också beroende av politiska beslut. Starka krafter i Europa vill ha ett totalt förbud mot all ålfiske i Europa. Det skulle i så fall betyda den definitiva dödsstöten för Sveriges sista ålodling. 

”Men vi hoppas att förnuftet ska segra till slut och att även myndigheter och politiker ska förstå att vi faktiskt är en del av lösningen. En hel del går också rätt väg. EU antog 2007 en plan för arten kallad ålförordningen. Sedan dess har ålbeståndet faktiskt börjat öka igen. Så jag är optimistisk, både kring Silver Eel och kring ålens överlevnad”, säger Richard Fordham. 

Foto:Lars Jansson

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera